Ook al is er volop werk, het zal je altijd voordeel opleveren als je leert om écht op te vallen in de arbeidsmarkt! Het maakt niet zoveel uit of je nu net afgestudeerd bent of gewoon een carrièreswitch overweegt, jezelf onderscheiden van de massa is pre voor succes. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Hier zijn 6 unieke tips om positief op te vallen en je slag te slaan met de leukste vacatures:

1. Personal branding

Allereest, laat je unieke persoonlijkheid schitteren! Personal branding is meer dan alleen een buzzword; dit is jouw moment om jezelf te profileren, online en offline.

Dus laat zien wat jou bijzonder maakt met je LinkedIn-profiel, je motivatiebrief en CV. Tijdens het sollicitatiegesprek, zorg ervoor dat jouw unieke vaardigheden en persoonlijkheid nog eens dunnetjes worden benadrukt.

Waarom dit zo belangrijk is? Uit onderzoek blijkt namelijk dat het voor werkgevers een belangrijke factor is dat ze kandidaten selecteren op basis van hun persoonlijke merk en de toegevoegde waarde die zij kunnen leveren aan het bedrijf.

2. Haal het beste uit je netwerk

Netwerken blijft een van de meest effectieve manieren om aan een nieuwe baan te scoren. Je bestaande netwerk kan veel kansen in zicht brengen. Maar het is net zo’n goed idee om je netwerk uit te breiden en deel te nemen aan vakbeurzen, conferenties en netwerkbijeenkomsten.

En wat online exposure betreft, LinkedIn is nog altijd een van de beste tools om contact te leggen met professionals in jouw vakgebied.

3. Blijf leren en ontwikkelen

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Dus om relevant te blijven, wil je jezelf het liefst zien blijven ontwikkelen en groeien. Dit kan onder meer aan de hand van cursussen, deelname aan relevante workshops en jezelf op de hoogte weten te houden van de laatste trends en ontwikkelingen in je vakgebied. Ja, dit kost wat tijd, energie en geld, maar die toewijding aan voortdurende verbetering en die nieuwe vaardigheden kun je uiteindelijk inzetten om je praktisch te onderscheiden.

4. Vrijwilligerswerk en bijbanen

Vrijwilligerswerk en relevante bijbanen zijn vrijwel altijd waardevol en een uitstekende versterking voor je CV. Wat het aantoont? Je bereidheid om extra moeite te doen en dat je passie hebt voor je vakgebied.

5. Creëer een portfolio van succesverhalen

Een goed portfolio maakt het verschil tijdens een sollicitatie. Verzamel daarom zoveel mogelijk concreet bewijs van je prestaties, zoals projecten waar je aan hebt gewerkt, successen die je hebt behaald en aanbevelingen van eerdere werkgevers of klanten. Op die manier krijgen potentiële werkgevers een concreet beeld van wat je kunt bereiken en hoe je op de beste wijze waarde kunt toevoegen aan hun organisatie.

6. Gebruik keywords strategisch

Tot slot is het belangrijk om te weten dat veel bedrijven hun sollicitatieprocessen de afgelopen jaren flink hebben gestroomlijnd. Bijvoorbeeld met applicant tracking systems (ATS) om sollicitaties op de automaat te screenen.

Het is daarom aan jou om ervoor te zorgen dat je CV en sollicitatiebrief de juiste keywords bevatten die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Voor consultancy vacatures, bijvoorbeeld, kunnen termen als “strategisch advies”, “projectmanagement” en “analytische vaardigheden” belangrijk zijn. Dus, check wat de functie-eisen en de gewenste vaardigheden zijn in de vacaturetekst en verwerk deze vervolgens strategisch in je documenten.