wat wil ik

Je leeft je leven en hebt je werk of je baan. Maar iets begint te knagen. Je staat op een punt dat je denkt: wat wil ik eigenlijk?

Twijfel je over je huidige werk, wil je meer verdienen of iets anders doen? Allemaal vragen waar je vaak lang mee rond blijft lopen.
Vrees niet, je bent niet de enige. Tijden veranderen, je verandert zelf en misschien is het nu tijd om eens te kijken wat JOU gelukkig maakt. Do what you love! In dit artikel helpen we je verder.

Het betreden van de arbeidsmarkt

Je loopbaan begint met het betreden van de arbeidsmarkt. Vaak ben je nog erg jong en weet je niet exact wat je wil. Dit is eigenlijk heel normaal: we moeten te vroeg keuzes met betrekking tot opleiding en werk maken. Niet voor niets wisselen jongeren vaker van baan dan ouderen. Dit heeft enerzijds met makkelijker werk vinden te maken, anderzijds ook met niet weten wat je wilt.

Wat wil ik? 5 x een antwoord

Er komt een moment dat je niet meer tevreden bent met je leven en vaak gaat dit over je huidige baan. Dit komt zoals eerder gezegd vaker bij jongeren voor, maar kan op elke leeftijd ontstaan. Zelfs als 50-plusser kun je niet meer tevreden zijn met je huidige baan of werkzaamheden.
Wat wil ik? Hieronder 5x het probleem en een antwoord.

1. Geen klik met collega’s

Collega’s komen en gaan, sommigen werken al meer dan 25 jaar binnen hetzelfde bedrijf. In sommige branches wisselt het personeel sneller dan normaal, bijvoorbeeld binnen de horeca en de detailhandel. Hoe goed kun jij met je collega’s opschieten? Soms ontstaan er irritaties, ruzies of pesten. In andere gevallen kun je het wel met collega’s vinden maar verloopt de samenwerking stroef, bijvoorbeeld omdat jullie niet dezelfde werkwijze of gedachten erop nahouden.

Een klein gedeelte van de werknemers zegt zijn baan op vanwege ontevreden over de collega’s. Het zou dus goed kunnen dat dit ook bij jou speelt.
Oplossing: praat met de werkgever en de betreffende collega(s). Probeer er samen uit te komen. Lukt dit echt niet, dan zit er niets anders op dan van baan te veranderen.

2. Te laag salaris

Verdien ik wel genoeg? Een vraag die velen zichzelf stellen. Hier is niet altijd een goed antwoord op. Het belangrijkste is dat je met je salaris rond kan komen. Hiervan betaal je de huur of hypotheek, energierekening, zorgverzekering, boodschappen en andere belangrijke zaken. Het is ook fijn wanneer je wat geld overhoudt voor leuke dingen.

Kom je met je salaris niet rond? Óf je verdient te weinig óf je uitgavenpatroon is te hoog.
Oplossing: bekijk of je meer uur kunt werken. Werk je al fulltime, bespreek dan de mogelijkheden tot loonsverhoging. Misschien kun je een functie omhoog of verandert er iets in de CAO. Ben je over het algemeen ontevreden over je salaris, dan kun je bij een andere werkgever misschien meer verdienen. Een andere optie is te kijken naar een bron van inkomsten naast je baan. Ook als zelfstandige kan je inkomen flink omhoog gaan.

3. Je blijft in functie achter

Je werkt jarenlang binnen hetzelfde bedrijf maar hebt nog steeds dezelfde functie. Misschien groeien collega’s wel door terwijl jij stil blijft staan. Achterblijven in functie kan onderdeel zijn van de vraag wat wil ik? Iedereen heeft namelijk een doel voor ogen. Wanneer je dit doel niet bereikt of die mogelijkheid niet krijgt, dan kan het werk je aardig tegen gaan staan.
Oplossing: vraag aan de werkgever of het mogelijk is om door te groeien. Kun je een opleiding volgen of kunnen jouw kwaliteiten beter benut worden? Bekijk of hier ruimte voor is.

4. Lichamelijk of geestelijk te zwaar werk

Sommige beroepen passen niet bij jou. Ze zijn lichamelijk of geestelijk te zwaar. Voordat je het weet ontwikkel je lichamelijke klachten of een burn-out.
Oplossing: vraag de werkgever om een ergonomische werkplek. Kun je het geestelijk niet goed aan, kijk dan of je van functie kunt veranderen. Zo niet, zoek dan ander werk of start je eigen bedrijf.

5. Je wil zelfstandigheid

Werken in loondienst betekent vaak de instructies of opdracht van de leidinggevende uitvoeren. Niet altijd even gemakkelijk, vooral wanneer je weinig zeggenschap hebt. Stiekem verlang je naar zelfstandigheid: de werkzaamheden indelen zoals jou dit uitkomt. Of je ideeën ten uitvoer brengen. Zelfstandig werken, een gave en een gift.
Oplossing: er zijn voldoende baantjes waarbij je zelfstandig werkt. Denk maar eens aan het werk als vrachtwagenchauffeur, (soms) verkoper, zorgmedewerker, advocaat, opvoedcoach en andere beroepen. Je kunt ook je eigen bedrijf opzetten: zelfstandiger kun je het niet krijgen.

Wat wil ik? Aan de slag met deze vraag!

Je hebt hierboven vijf problemen en oplossingen gezien. Vraag je niet af ‘wat wil ik’ maar ga met het antwoord aan de slag. Blijf niet hangen in een baan die je tegenstaat, zonder doorgroeimogelijkheden, met een te laag salaris of werk dat je niet aankan.
En misschien is het gewoon tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het leven is te kort om je ongelukkig / onprettig te voelen op een plek waar je de meeste tijd van je dag door brengt. Vandaag is de dag om tot nieuwe inzichten te komen: ga hiervoor!

Gerelateerd: