Het is tijd voor een vervolgstap en je denkt aan een nieuwe job. Voordat je je direct vol in sollicitaties stort, is het misschien een goed moment om even stil te staan bij de nieuwe richting die je gaat kiezen.
Want is dit niet het uitgelezen moment om eens te kijken naar wat het is waar je zelf echt blij van wordt en energie van krijgt? Je zit er namelijk waarschijnlijk toch weer de komende x jaar aan vast…
Voors en tegens
De meesten van ons willen het liefst meer vrijheid en tijd om leuke dingen te doen.
Maar bereik je dit met de eerste de beste nieuwe job? Of, wellicht enigszins out of the box… Begin je voor jezelf?
Bekijk de voor- en nadelen van een nieuwe job of starten met je eigen bedrijf.
Tip: Onderaan vind je een mogelijkheid die je misschien wel interessant vindt.
Een nieuwe job (in loondienst) of wellicht voor jezelf beginnen?
Feit is dat waar je nu zit, niet meer voldoet. Geld, sfeer, het werk zelf, je collega’s of wat het ook is. Time for chance!
Een goed uitgangspunt is kijken wat je eigenlijk zelf echt aanspreekt of leuk vindt. Naast opnieuw in loondienst te gaan kun je ook kijken naar een andere mogelijkheid: als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan.
Beide hebben hun voor- en nadelen. Laat je keuze van meerdere dingen afhangen, zoals automatisering en technische ontwikkelingen. Is jouw huidige baan over 10 of 20 jaar nog wel beschikbaar? Ook jouw kennis en ervaring spelen een rol: pas je deze binnen een nieuwe job toe of trek je zelf klanten aan? Als zelfstandige heb je wel de vrijheid iets te doen wat echt bij je past..
Bekijk de mogelijkheden voor een nieuwe job en het alternatief. Hieronder vind je tips met betrekking tot beide opties.
Een nieuwe job: zo weet je of je eraan toe bent
Hoe weet je of het tijd is voor een nieuwe job oftewel ander werk? Vaak vind je geen voldoening meer in je huidige werk: het is saai of eentonig, je hebt weinig sociale contacten of je voelt je hier niet prettig of zelf onveilig. Misschien heb je behoefte aan doorgroeimogelijkheden maar zijn deze binnen je huidige baan niet beschikbaar. Zo weet je of je toe bent aan een nieuwe job:
- Je ontvangt geen waardering voor je werk
- Er zijn geen doorgroeimogelijkheden (je staat stil)
- Je voelt geen klik met je collega’s
- Het product of de dienst dat jouw werkgever aanbiedt staat je niet aan
- Je ervaart lichamelijke of psychische klachten door je huidige werkzaamheden
- Het salaris is (te) laag en er is geen zicht op verbetering
Herken jij jezelf in een of meerdere van bovenstaande punten? Dan is de kans groot dat je toe bent aan een nieuwe job. Laten we snel naar de mogelijkheden kijken.
Zo vind je een nieuwe job
Je hebt voor jezelf besloten dat je op zoek gaat naar een nieuwe job. Dit betekent vacatures uitpluizen en solliciteren. Zet allereerst je talenten, kennis en ervaringen op een rij. Zo weet je welk beroep jou ligt maar ook waar je goed in bent. Op het internet vind je verschillende beroepskeuzetesten, deze kunnen je de goede richting insturen.
Bekijk actuele vacatures. Dit kan via een uitzendbureau, social media of vacaturewebsites. Maak ook eens een LinkedIn profiel aan: dit vergroot de kans dat je toekomstige werkgever jou hier tegenkomt.
Neem je direct ontslag bij je huidige werkgever? Zorg ervoor dat je dit financieel kunt opvangen. Is dit niet het geval, dan is het beter om nog eventjes door te werken en ondertussen flink te solliciteren. Houd wel rekening met een opzegtermijn van je huidige arbeidscontract, vaak bedraagt dit een maand.
Toch voor jezelf beginnen
Een belangrijke keuze: die nieuwe job of voor jezelf beginnen. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met het maken van een keuze. Wanneer je gedurende lange tijd blijft twijfelen is de kans groot dat er nooit iets gebeurt. Hierdoor blijf je in je huidige baan hangen of vind je geen voldoening in je nieuwe job.
Degene die financieel minder afhankelijk is kan makkelijker tot een besluit komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor tweeverdieners, waarbij een van beide partners als zelfstandige aan de slag gaat. Van een vast arbeidscontract naar zelfstandige ondernemer is altijd een risico en kan onzekerheid met zich meebrengen. Aan de andere kant kan het je ook enorme energie geven omdat je nu eindelijk eens doet wat je zelf wilt.
Los dit dilemma op door voor jezelf alles duidelijk in kaart te brengen. Welk werk wil je doen, hoeveel vraag is hiernaar en hoe groot is de concurrentie? Maar ook: wat is de verwachte omzet en hoeveel heb je nodig om van rond te komen? Is er behoefte aan bedrijfsfinanciering en hoe krijg je dit voor elkaar? Allemaal vragen om rekening mee te houden.
Subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Bedenk dat er altijd hulp, subsidies en regelingen voor startende ondernemers zijn. Dit zijn onder andere regelingen wanneer je start vanuit een WW-uitkering of de bijstand, een microfinanciering of MKB-krediet én de startersaftrek.
Heb je meer hulp nodig bij het starten van een onderneming? Durf hulp te vragen. Je bent niet de eerste die zijn nieuwe job omzet in een eigen bedrijf: ook jij kunt succesvol zijn.