Met affiliate marketing valt flink wat te verdienen, als je het goed doet tenminste. Sommige online ondernemers weten hier maandelijks duizenden euro’s mee binnen te halen. Wat houdt affiliate marketing precies in en is dit iets voor jou? In dit artikel leer je alles over deze vorm van internet marketing.

Wat is affiliate marketing

affilate marketing

Bij affiliate marketing verdien je geld voor het aanleveren van klanten. Er is sprake van een samenwerking tussen adverteerders en partners. De partners worden ook wel affiliates genoemd.

De affiliate plaatst een advertentie, banner of link van de adverteerder op de eigen website of webshop. Wanneer een websitebezoeker hierop klikt en actie onderneemt (aankoop, lidmaatschap, nieuwsbrief etc.), ontvangt de affiliate hier een vergoeding voor.
Het is een populaire vorm van internetmarketing die al jarenlang goed werkt en als je het op de juiste manier uitvoert heel lucratief kan zijn.

Affiliate marketing werkt vaak via een affiliate netwerk. Hier vind je meerdere adverteerders bij elkaar. Zo kun je zelf de passende adverteerder vinden die perfect aansluit bij jouw website of webshop.

Affiliate marketing beginnen; adverteerders vinden

Hoe vind je adverteerders die goed aansluiten bij jouw website of webshop? Vaak kom je toch bij een speciaal netwerk uit. Bekende netwerken zijn Tradetracker en Daisycon.

Ook Nederland heeft een aantal interessante affiliate netwerken. Bol.com is hier een bekende van. Via de grootste Nederlandse webwinkel verkoop je producten en ontvang je hier een vergoeding voor. Het is belangrijk om je met een actieve website of webshop aan te melden. Het netwerk beoordeelt je aanmelding, waarna je wordt toegelaten.

Stappenplan affiliate marketing beginnen met webshop of website

Wil je direct beginnen met affiliate marketing op je webshop of website? Hieronder vind je een stappenplan. Volg dit en begin vandaag nodig. Aan het einde van het artikel vind je meer informatie over de inkomsten.

Stap 1: webshop of website maken

Het begint allemaal met het opzetten van een webshop of website. Weet je al in welke branche of niche je actief wilt zijn? Maak de website (webshop) compleet. Zorg voor voldoende pagina’s of producten. Maak ook een over-ons pagina en contactpagina. Vergeet belangrijke zaken als een cookiemelding en privacy policy niet.

Stap 2: aanmelden bij affiliate netwerk

Meld je aan bij een of meerdere affiliate netwerken. Het is beter om je kansen te spreiden, je wordt namelijk niet overal geaccepteerd. Weigert het affiliate netwerk jou? Bekijk je website/webshop nog eens kritisch en pas deze eventueel aan. Het kan natuurlijk ook dat het door jou gekozen netwerk niet aansluit bij je website. Vraag eventueel om een heroverweging.

Stap 3: aanmelden bij adverteerders

Met alleen aanmelden bij een affiliate netwerk ben je er nog niet. Je moet je namelijk bij afzonderlijke adverteerders aanmelden. Zoek adverteerders waar je ook echt iets aan hebt. De adverteerder bepaalt uiteindelijk of hij jou tot zijn advertentieprogramma toelaat. Meld je altijd bij meerdere adverteerders aan. Zo heb je de keuze uit wisselende banners of linkjes.

Stap 4: advertenties of linkjes plaatsen

Nu wordt het tijd om advertenties of linkjes op je website te plaatsen. Selecteer een adverteerder kies uit het beschikbare promotiemateriaal. Plaats dit promotiemateriaal op je website of webshop. Soms is het nodig om erbij te vermelden dat het om een advertentie gaat. In andere gevallen kun je een affiliate linkje mooi in de tekst verwerken.

Stap 5: affiliate marketing bijhouden

Net zo belangrijk is het bijhouden van affiliate marketing. Adverteerders wisselen regelmatig van promotiemateriaal. Ook kan het zijn dat een adverteerder er helemaal mee stopt. Daarom moet je de linkjes en banners op je website regelmatig controleren. Verwijder dode links of niet-werkende banners en vervang deze voor ander promotiemateriaal.

Inkomsten affiliate marketing

Benieuwd wat je met affiliate marketing verdient? Er zijn drie soorten vergoedingen:

CPV oftewel cost per view is de meest gemakkelijke manier om inkomsten te genereren. Je ontvangt een vergoeding per keer dat de advertentie bekeken is. Helaas kom je dit soort vergoedingen weinig tegen.
CPL oftewel cost per lead geeft een vergoeding voor elke keer dat een bezoeker via een affiliate link contact met de adverteerder opneemt.
Met CPS, cost per sale, betaalt de adverteerder een vergoeding wanneer de bezoeker daadwerkelijk iets koopt (of een dienst afneemt).

Of je nu ondernemer of particulier bent: je krijgt altijd te maken met belastingzaken. Controleer hoe het zit met het afdragen van btw. Je betaalt mogelijk ook inkomstenbelasting. Als ondernemer maar ook als particulier ben je zelf verantwoordelijk voor het opgeven van affiliate marketinginkomsten. Van het affiliate netwerk ontvang je altijd een factuur. We waren deze goed in je administratie.