Heb je een eigen website en maak je gebruik van een affiliate programma, of wil je dit gaan doen? Hier kan je veel mee verdienen, maar dan moet je het wel goed aanpakken. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Bekijk de uitleg, welke programma’s er in Nederland zijn (en daarbuiten!) en wat handige tips.

Zo werkt een affiliate programma

affiliate marketing programma

Steeds meer website-eigenaren sluiten zich bij een affiliate programma aan. Het kost je niets en je verdient er leuk geld mee. Je hebt de mogelijkheid om je aan te sluiten bij verschillende adverteerders. Ben je eenmaal goedgekeurd, dan heb je toegang tot het advertentiemateriaal. Dit advertentiemateriaal zet je op je website.

Wanneer websitebezoekers op het advertentiemateriaal klikken en eventueel iets bestellen of een actie uitvoeren, ontvang jij hier een vergoeding voor. Deze vergoeding varieert van een paar cent tot meer dan € 100 per actie of verkoop.

Aansluiten bij een affliate netwerk

Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks met een adverteerders samenwerken en zo jullie eigen programma opzetten. Nadeel is dat het vaak moeilijk is om de traffic, het aantal kliks en eventuele sales of leads te controleren. De meeste adverteerders sluiten zich bij een affiliate netwerk aan. Als jij als websitebeheerder dit ook doet, kom je in contact met interessante adverteerders.

Om je succesvol aan te melden bij een affiliate netwerk is het wel belangrijk dat je website aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moet de website een redelijk goede tot uitstekende professionele uitstraling hebben. Daarnaast heb je voldoende websitebezoekers (verkeer), zodat jouw website voor adverteerders ook echt interessant is.

Bekende affiliate programma’s

In Nederland zijn er een aantal bekende affiliate programma’s. Sommigen rekenen hier Google (Adsense) bij, maar dit is in principe geen affiliate programma. Je hebt namelijk niet veel te zeggen over de soort advertenties die verschijnen. Bij een echt affiliate netwerk bepaal je dat helemaal zelf.

Het grootste affiliate netwerk dat in Nederland actief is, dat is Tradetracker. Hierna volgt Daisycon, het tweede grootste netwerk van Nederland. Ook Awin en Tradedoubler zijn bekende programma’s.

Er zijn natuurlijk ook grote bedrijven met hun eigen affiliatieprogramma. Deze zijn niet aangesloten bij een netwerk. Je werkt dus direct met het bedrijf samen, hierdoor hoef je ook geen commissie af te staan. Bekende voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Bol.com, Wehkamp en wat telecombedrijven. Het kan best zijn dat een grote e-commerce bedrijf eerst zijn eigen programma heeft en later toch overstapt naar een affiliate netwerk.

Hoeveel verdien je met affiliate marketing?

Hoeveel je verdient met affiliate marketing hangt van twee zaken af: het aantal websitebezoekers en het gebruikte advertentiemateriaal. Het is natuurlijk belangrijk dat het advertentiemateriaal goed op de content van jouw website aansluit. Heb je bijvoorbeeld een website over elektrische fietsen? Dan is het niet handig om hier advertenties of banners over datingsites te plaatsen.

Ook het aantal websitebezoekers speelt een belangrijke rol. Gemiddeld klikt 1% tot 10% van de websitebezoekers op een advertentielink of banner. Hoe meer bezoekers, hoe meer er ook door zullen klikken. Maar let op: doorklikken betekent niet dat dit direct geld oplevert. In veel gevallen zal de persoon een aankoop moeten doen, informatie op moeten vragen of een andere actie uit moeten voeren. Dan pas verdien je geld.
De opbrengsten liggen gemiddelde ergens tussen € 25 en € 2000 per maand.

Tips met betrekking tot een affiliate programma

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat het belangrijk is om voor het juiste advertentiemateriaal te kiezen. Waar moet je nog meer opletten? Dat je het advertentiemateriaal op strategische plekken neerzet. Vaak is dit boven de vouw, halverwege een artikel en aan de onderkant. Het heeft niet veel zin om een advertentie aan de rechterkant te plaatsen. Waarom niet? Omdat 90% van de websitebezoekers via een mobiel apparaat binnenkomt. Op een mobiel apparaat worden advertenties aan de rechterzijde naar beneden verplaatst.

Alleen bij een zakelijke website is een advertentie aan de rechterkant wel zinvol, omdat zakelijke websites meer desktop bezoekers trekken. Houd dus rekening met de devices en controleer hoe advertenties er op verschillende apparaten uitzien.

Ontvang je inkomsten uit advertenties? Hier betaal je inkomstenbelasting over. Ben je bedrijfsmatig bezig, dan moet je mogelijk btw afdragen. Dit geldt echter alleen wanneer je te maken hebt met een Nederlands advertentieprogramma. Werk je met een buitenlands advertentieprogramma, dan draagt dit netwerk in eigen land de btw af. Controleer vooraf de regels voor het desbetreffende land.