Je ervaart stress en het begint je leven teveel te beïnvloeden. De anti stress tips op deze pagina zijn er voor jou om er weer vanaf te komen. Bekijk en ervaar de oefeningen waar je echt iets aan hebt. Belangrijk, want stress kan je hele doen en laten aardig beïnvloeden.
Nu is het natuurlijk prima om de stress te verminderen, minstens zo belangrijk is het om te kijken naar de oorzaak. Is het niet tijd om dingen anders aan te pakken of in te richten..?

Het ontstaan van stress (oorzaken)

antistress

Stress kent verschillende oorzaken.
Toch wil dit niet zeggen dat iedereen hiermee te maken krijgt. De een is stressbestendig terwijl de ander hier slecht tegen kan.

Te weinig lichaamsbeweging, een slaaptekort, teveel werk en verkeerde eetgewoonten zijn vaak veroorzakers van stress.
Tel hier nog eens een hoge werkdruk, relatieproblemen of financiële problemen bij op en de cirkel is rond.

Heb jij een of meer onderstaande eigenschappen? Dan is de kans groter dat je vroeg of laat stress krijgt:

– gehaast of gejaagd werken
– ambitieus
– perfectionistisch
– hoge eisen aan jezelf stellen
– meerdere dingen tegelijk doen
– moeilijk stil kunnen zitten
– moeilijk om hulp kunnen vragen
– grote betrokkenheid bij het werk of het gezin

Anti stress oefeningen

Met anti stress oefeningen kom je tot rust. Hiermee voorkom je het ontstaan of voortgang van stress. Bekijk hieronder de belangrijkste oefeningen, die je thuis of op het werk uitvoert.

Ontspanning voor het hele lichaam

Bij stress staan alle spieren in je lichaam op spanning. Met de volgende anti stress tips zorg je in ieder geval voor de nodige lichamelijke en geestelijke ontspanning.

  1. Ga met je rug plat op de grond liggen en adem rustig in en uit. Zorg hierbij voor een buikademhaling.
  2. Span alle spieren in het lichaam aan. Begin bij de voeten en eindig bij het hoofd. Span de spieren gedurende 2 seconden aan en laat dan weer los.
  3. Blijf na deze oefening nog 2 minuten ontspannen liggen.

Hoofd en nek ontspannen

De meeste spanning ontstaat in het hoofd en in de nek, vooral wanneer je in een gespannen houding werkt.
Leg je rechterhand in je nek en je linkerhand op het voorhoofd. Duw met je linkerhand tegen je voorhoofd waarbij je tegendruk geeft met je rechterhand (nek). Je tilt als het ware je hoofd op, waarbij jij je bewust wordt van de spierspanning.

Na deze oefening draai je het hoofd in cirkelbewegingen, hierbij is het mogelijk dat je de nek hoort kraken. Niets om je zorgen over te maken: dit is een goede anti stress oefening.

Bewegen is belangrijk

Iedereen weet dat bewegen of sporten gezond is, maar waarom is dit eigenlijk? Ten eerste houd je met beweging of sporten de spieren en botten in je lichaam sterk en gezond. Het is ook goed voor het hart, de longen en overige organen. Bewegen stimuleert je geest en zorgt voor de nodige ontspanning.

Heb je regelmatig last van stress, dan kan een dagelijkse wandeling wonderen doen. Je geniet van de buitenlucht en alles om je heen, hierdoor maak jij je hoofd leeg. Bovendien maak je met bewegen bepaalde stoffen vrij, waardoor jouw lichaam een boost krijgt. Lukt het niet om dagelijks een wandeling te maken? Kijk dan eens naar een sport die je 1-2 keer per week volgt. Vaak motiveert dit om nog meer te gaan bewegen.

Anti stress: meer ontspannen

Yoga lijkt voor sommigen wat zweverig, maar het is een mooie manier om te ontstressen.
Je doet verschillende oefeningen waarbij lichaam en geest getraind worden en je zult merken dat je je erna heerlijk ontspannen voelt. Volg yoga in een groepje of doe dit thuis: op het internet vind je genoeg YouTube filmpjes met goede oefeningen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een yogamatje en makkelijk zittende kleding.

Ook meditatie kan erg ontspannend werken. En of je daar nu echt thuis voor gaat zitten met een mooi muziekje, kaarsjes en wierook, of dat je gewoon op je werk een paar keer per dag een momentje neemt om bijvoorbeeld wat ademhalingsoefeningen te doen, beide goed! 

Onthaast bewust zo nu en dan. Geniet van een kopje thee en zie hoe je rusteloze geest je al weer naar de volgende activiteit wilt trekken. Neem een bad, lees een boek, doe een spelletje, speel wat piano of luister naar wat mooie muziek; allemaal dingen die je even uit je drukke hoofd halen.

Waar het om gaat is om even uit je gejaagdheid te stappen en te ontspannen in het hier en nu. Je zult zien dat je in die momenten even tot rust komt en jezelf oplaadt voor de rest van de dag.

Wanneer de stress je teveel wordt

Werken de anti stress tips niet of lukt het niet om de antistress oefeningen uit te voeren? Laat stress niet de overhand nemen, voordat je het weet beland je in een burn-out of depressie. Wanneer je te maken hebt met sombere gedachten, emotionele klachten, slapeloosheid en slecht eten, zoek dan tijdig hulp. Heb je eenmaal een burn-out of depressie, dan kan het tot langer dan een jaar duren voordat je hier vanaf komt. Grijp daarom tijdig in, voorkom stress en ga met de anti stress tips aan de slag.

Time for change?

Als je vaak last van stress hebt, dan is het misschien ook eens goed om jezelf af te vragen of je wel een leven leidt waar je happy mee bent… Als je eigenlijk meer tijd zou willen besteden aan de dingen die er voor jou echt toe doen, dan is het goed te beseffen dat het ook anders kan.
Aangezien werk of geld vaak een rol speelt bij stress, kun je dat ook anders inrichten. Hoe fijn zou het zijn als die beide factoren geen issue meer zouden zijn voor je..? 

Wellicht ook interessant: