Je koopt of verkoopt een product of dienst. Hoe moet je de btw berekenen? Met een handige formule reken je dit zelf uit. Bekijk de verschillende btw-tarieven en hoe je exclusief btw naar inclusief btw omzet (en andersom).

De Nederlandse btw tarieven

btw berekenen formule

Nederland kent 3 btw-tarieven. Welk tarief van toepassing is hangt van de dienst of de goederen af. Dit zijn de drie tarieven:

21% btw – zit op bijna alle producten en diensten
9% btw – verlaagd btw-tarief voor etenswaren en een aantal diensten
0% btw – geldt voor de visserij, bevoorrading van zeeschepen en wanneer je met het buitenland zaken doet.

Consumenten betalen producten of diensten altijd inclusief btw. Als ondernemer moet je deze btw bovenop je verkoopprijs tellen. Aan de andere kant neem je een product of dienst af en wil je graag weten wat het bedrag exclusief btw is.

Btw berekenen (formule verkoopprijs inclusief btw)

Van exclusief btw naar inclusief is niet zo moeilijk. In onderstaande voorbeelden gaan we uit van een verkoopprijs van €100 en een btw-tarief van 21%. Heb je een rekenmachine (of smartphone met rekenmachine), dan toets je gewoon in:

Verkooprijs + 21 % = verkoopprijs inclusief btw

Dus: 100 + 21 % = 121. Dit is het totaalbedrag inclusief btw. Over een bedrag van €100 euro komt er €21 aan btw bij. Liever alleen de btw bereken? Dat kan met de volgende formule.

Alleen de btw berekenen

Met onderstaande formule bereken je alleen de btw:

Verkoopprijs x 0,21 = btw bedrag

Vermenigvuldig je €100 x 0,21 dan kom je op een bedrag van €21 uit. Dit is het btw-bedrag. Afhankelijk van de dienst of het product dat je aanbiedt val je onder het 21% of 9% btw-tarief. Gebruik een van de volgende btw berekenen formules:

Btw terugrekenen

Je koopt iets of neemt een dienst af, vaak is dit inclusief btw. Als ondernemer mag je btw over zakelijke uitgaven aftrekken als voorbelasting.
Normaal zijn facturen voorzien van aparte btw specificatie, maar wat wanneer dit niet het geval is? Denk maar eens aan een treinkaartje, waar geen btw op vermeld staat. Met de formule btw terugrekenen weet je snel wat het btw-bedrag is. Zo ziet deze formule eruit:

Prijs : 1,21 = bedrag exclusief btw

Koop je iets van €121, dan deel je dit bedrag door 1,21. De som ziet er als volgt uit: €121 : 1,21 = €100.

Ook nu weer moet je naar het juiste btw-tarief kijken en hier de passende som voor gebruiken:

Welk tarief moet ik in rekening brengen en aftrekken?

Hoeveel btw je in rekening brengt hangt af van het btw-tarief waarin je valt. Kijk bij twijfel altijd op de website van de belastingdienst, daar vind je een complete lijst.

Wil je btw aftrekken als voorbelasting, kijk dan naar het btw-tarief dat je betaald hebt. Koop je een computer, dan betaal je 21% btw. Bij de aanschaf van voedingsmiddelen bedraagt het btw-tarief 9%. Staat de btw niet op de factuur vermeld (wat eigenlijk wel zou moeten), dan moet je zelf nog even het juiste btw bedrag berekenen. Houd er echt er rekening mee dat je zonder btw-factuur waarschijnlijk in de problemen komt. Alleen over kaartjes van openbaar vervoer doet de belastingdienst nooit moeilijk.

Heb je geen btw betaald, dan kun je dit ook niet als voorbelasting aftrekken.

Alle btw berekenen formules op een rij

Wil je een handig overzicht van de belangrijkste btw berekenen formules? Hieronder vind je ze overzichtelijk bij elkaar.

Gerelateerde artikelen