btw over reiskosten

Moet je over reiskosten btw berekenen? Het antwoord hierop is: ja, dit ben je in veel gevallen verplicht. Je moet wel het juiste tarief aanhouden, dat afhankelijk is van de diensten die je levert. Daarnaast moet je btw-aangifte doen en betalen.

Als ondernemer krijg je vaak te maken met reiskosten.
Dit zijn de kosten voor eigen vervoer, OV en taxi. Niet alle gemaakte kosten zijn aftrekbaar. Woon- werkverkeer komt voor eigen rekening, terwijl overige reiskosten onder bedrijfskosten vallen. Deze kosten mag je doorberekenen aan de opdrachtgever of de klant.

Reiskosten vallen onder de omzet

Wist je dat gefactureerde reiskosten onder de omzet vallen? Iets om rekening mee te houden wanneer je zelf de boekhouding doet. Laat je dit aan een boekhouder of account over, dan is het belangrijk om de reiskosten inzichtelijk te maken.

Het btw-tarief van reiskosten

Omdat reiskosten onder bedrijfskosten vallen ben je verplicht om hier btw over te rekenen.

Welk btw-tarief moet je aanhouden? Dit is afhankelijk van de dienst of het product dat je levert. Over veel producten of diensten wordt 21% btw geheven. Voor sommige producten of diensten is het lage btw-tarief van 9% van toepassing. Dit geldt in ieder geval voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, kunst en boeken. Lever je een van deze producten of diensten dan geldt ook het btw-tarief van 9% over de reiskosten.
Val je onder het 0% btw-tarief? Dan gebruik je ook het 0% tarief over reiskosten.
Bekijk deze formules om makkelijk de BTW uit te rekenen >>

Bedrijfsauto en privégebruik van de auto

Bij gebruik van de eigen auto mag je 19 cent per kilometer van de inkomstenbelasting aftrekken. Wanneer de auto op naam van het bedrijf staat, vraag je btw over de reiskosten terug via de btw-aangifte. Gebruik je de zakelijke auto ook privé, dan krijg je te maken met extra kosten: je betaalt btw over het privégebruik. Hierbij is het belangrijk om een rittenregistratie voor zakelijk en privé gebruiken bij te houden. Over de privékilometers voer je een btw correctie.

Alle zakelijke kilometers tellen

Vaak wordt gedacht dat alleen zakelijke kilometers met de auto tellen. Dit klopt niet, omdat je ook per brommer, scooter of fiets op pad kunt gaan. Deze zakelijke kilometers tellen net zo hard mee als het gebruik van een auto. Zelfs met de step of lopend mag je kilometers tellen: zolang het maar om zakelijke kilometers gaat.

Maak je een omweg omdat je zoonlief bij voetbal moet afzetten of een privé boodschappen moet doen? Deze kilometers tellen niet mee. In de rittenregistratie houd je alles bij, zowel datum, tijd als afgelegd de afstand.

Btw over openbaar vervoer

Hoe zit het met het btw-tarief over reiskosten wanneer je gebruikmaakt van openbaar vervoer? Voor taxi, trein, tram en bus geldt een btw-tarief van 9%. De kosten voor het openbaar vervoer bereken je door aan de opdrachtgever of klant. Het btw-tarief van 9% mag je niet doorberekenen, tenzij je zelf ook in het 9% btw-tarief valt.

Val jij met je dienst of product onder het 21% tarief? Dan bereken je het treinkaartje of het taxibonnetje aan de opdrachtgever door, maar dan met 21% in plaats van 9% btw. De betaalde btw breng je in mindering op de btw-aangifte. Heb je tevens een factuur van een andere ondernemer ontvangen en staan hier reiskosten op vermeld? De betaalde btw breng je ook in mindering wanneer je btw-aangifte doet.

Vermeld reiskosten apart op de factuur

Je stuurt je opdrachtgever of klant een factuur. Hierbij is het belangrijk dat je reiskosten apart vermeldt. De opdrachtgever moet immers weten wat en hoeveel hij betaalt. De gespecificeerde factuur bevat ook het btw bedrag, dat altijd onderaan de factuur staat. Dit bedrag heeft de opdrachtgever namelijk nodig bij zijn eigen btw-aangifte.

Wellicht ook interessant: