Kan je een carrièreswitch op latere leeftijd maken? Ja hoor, het is nooit te laat om een nieuwe carrière te starten. Veel mensen denken na hun 40e / 50e nog over het veranderen van baan of branche.
Ben je niet tevreden met je huidige werk maar twijfel je over een carrièreswitch? Bekijk of het dit waard is.

Een carrièreswitch na je 50e

Carrièreswitch op latere leeftijd

Moet je nog wel een carrièreswitch na je 50e maken? Wel wanneer je ongelukkig van je huidige werk wordt. Of wanneer dit niet oplevert wat je ervan verwacht. Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die op latere leeftijd van baan of branche verandert.

Met carrièreswitch wordt bedoeld: bij een andere werkgever aan de slag gaan of starten als zelfstandig ondernemer. Natuurlijk brengt verandering van baan of werkgever wel onzekerheid met zich mee.

Kijk waar je echt goed in bent

Je hebt een goede opleiding gevolgd en heel wat kennis en ervaring in huis. Soms blijkt dat de werkgever deze kennis en ervaring niet optimaal benut. Of dat je jouw eigen ideeën niet uit mag voeren. Hierdoor zit je vast in je huidige baan. Misschien verlang je naar een hoger inkomen maar zit dit er niet in. Allemaal redenen om voor een carrièreswitch te kiezen.

Onderschat jezelf niet. Vaak blink je uit in een bepaald vakgebied of heb je een expertise waar anderen echt iets aan hebben. Kijk daarom kritisch waar je echt goed in bent en welk beroep hier het beste op aansluit.

Volg een opleiding of cursus

Je bent nooit te oud om te leren, maar leren op oudere leeftijd is wel wat lastiger. Toch moet dit je niet tegenhouden om een gerichte opleiding of cursus te volgen. Zo verbeter jij jezelf, je groei je door en liggen er nieuwe kansen open.

Volg wel een opleiding of cursus waar je ook echt interesse in hebt. Zonder interesse wordt het namelijk heel moeilijk om de leerstof te onthouden. Bekijk dus niet alleen waar je goed in bent maar ook wat je leuk vindt om te doen (of te leren).

Ben je van plan om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Een opleiding of cursus is aftrekbaar van de winst (omzet), ook wanneer je de onderneming enkele weken of maanden later start. Kijk voor de exacte regels op de website van de belastingdienst. In andere gevallen zijn de kosten van de opleiding of cursus aftrekbaar van de inkomstenbelasting, maar alleen wanneer de opleiding bedoeld is voor het huidige of toekomstige beroep.

Maak gebruik van je netwerk

Tip: maak een account aan op LinkedIn en begin actief met netwerken. Dit kan je helpen aan een nieuwe baan of in het geval je een eigen bedrijf start: aan potentiële opdrachtgevers of klanten. Netwerken is vooral op latere leeftijd belangrijk, dit vergroot de kans op nieuwe mogelijkheden.

Ook belangrijk: maak connectie met mensen die eenzelfde functie hebben als wat jij wilt gaan doen. Bekijk hun opleidingen of cursussen, hun connecties en werkzaamheden. Hier kun je een hoop van leren.

Zorg voor financiële zekerheid

Een carrièreswitch op latere leeftijd brengt financiële onzekerheid met zich mee. Je weet immers nooit of je de nieuwe baan kan behouden. Zorg daarom voor financiële zekerheid. Het is fijn als je enkele jaren voor je geplande carrièreswitch een financiële buffer opgebouwd hebt. Het kan natuurlijk ook dat de partner over een stabiel inkomen beschikt.

Mocht de carrièreswitch niet zo uitpakken als gehoopt, maak je dan aanspraak op een uitkering? Informeer hier goed naar, zo weet je waar je aan toe bent.

Durf een carrièreswitch te maken

Niets zo lastig als keuzes maken. Moet je in je oude baan blijven hangen of ga je voor een nieuwe uitdaging? Zet alle voors en tegens op een rij. Welke gevolgen heeft een carrièreswitch voor jou, je gezin of je omgeving? Je hebt hierboven al gezien hoe jij je goed op een carrièreswitch voorbereidt. Is je plannetje klaar, durf dan die eerste stap te zetten.

Kijk hierbij voornamelijk naar de toekomst. Vooral ontwikkelingen op het gebied van technologie en internet zijn interessant: mogelijk ligt hier een toekomst op jou te wachten.

Wellicht ook interessant