Cashflow berekenen, onmisbaar wanneer je een bedrijf hebt. In dit artikel veel informatie over cashflow, hoe je dit berekent en hoe je hiermee omgaat. Ontdek ook de verschillen tussen cashflow en winst en verlies.

Uitleg over cashflow

cashflow berekenen

Wat is cashflow? Laat één ding duidelijk zijn: dit heeft niets te maken met je winst of verlies.
Cashflow is het verschil in inkomsten en uitgaven (bedrijfsmatig). Je kunt als ondernemer te maken krijgen met een positieve of negatieve cashflow. Zelfs bij een positieve cashflow kan er een negatieve winst ontstaan.

Er zijn drie soorten cashflow. De operationele cashflow komt het meest voor. Het gaat hier om alle bedrijfskosten waaronder diensten, producten en werknemerskosten. Daarnaast zijn er ook nog de investeringscashflow en financieringscashflow.

Waarom is het van belang de cashflow te berekenen? Omdat je bij een negatieve cashflow actie moet ondernemen. Hiermee voorkom je financieel verlies of nog erger: een toekomstig faillissement.

Cashflow berekenen: een voorbeeld

Bij een langdurige negatieve cashflow kun je te maken krijgen met betalingsproblemen. Het is natuurlijk belangrijk om dit te voorkomen. Daarom bereken je regelmatig de cashflow: hoeveel geld is er binnen het bedrijf beschikbaar?

Je cashflow is alles wat er op dat moment binnen het bedrijf financieel beschikbaar is.
Stel dat je in het eerste kwartaal van dit jaar € 15.000 ontvangt (betaalde facturen). Je geeft in datzelfde kwartaal € 18.000 uit (aanschaf bedrijfsmiddelen). De cashflow over het eerste kwartaal bedraagt € 3.000 negatief.
Nu blijkt dat je in het eerste kwartaal € 20.000 aan facturen hebt verstuurd (waarvan een gedeelte niet heeft betaald).
De winst bedraagt in het eerste kwartaal € 20.000 minus € 18.000 = € 2.000 winst. Dit heeft niets te maken met de negatieve cashflow van € 3.000. Deze twee zaken staan dus los van elkaar.

Hulpmiddel cashflow berekenen

Cashflow berekenen, hoe doe je dat nu het makkelijkst?
Het is belangrijk om alle inkomende geldstromen te nemen. Dit zijn dus niet alleen betaalde facturen maar ook inkomsten uitsparen en beleggen, huurinkomsten of overige inkomsten. Leen je geld uit? Ontvangen rente behoort ook tot de inkomende geldstromen.
Bij uitgaande geldstromen horen bedrijfskosten, reparatiekosten, verzekeringen, te betalen belastingen maar ook aflossingen (hypotheek of lening).

Een handig hulpmiddel bij het berekenen van de cashflow is de volgende formule:

netto winst na belasting + afschrijvingen = cashflow

Om dit te berekenen kijk je naar de winst- en verliesrekening, waar je de nettowinst na belasting terugvindt. Let ook goed op uitzonderlijke of eenmalige opbrengsten. Dit geeft een hogere nettowinst na belasting, waarmee ook de cashflow hoger is. Wil je het goed doen, trek dan de eenmalige opbrengsten van de cashflow af. Dit geldt ook voor eenmalige uitgaven, die je niet tot de cashflow berekent.

Positieve of negatieve cashflow

De cashflow berekenen is een mooie manier om te bekijken of een bedrijf financieel gezond is. Als ondernemer wil je ook de cashflow weten: hieraan zie je of je verplichtingen na kunt komen. Een gezond bedrijf beschikt over een positieve cashflow. Hierbij is de instroom van geld groter dan de uitstroom. Wanneer het bedrijf meer uitgeeft dan er binnenkomt, is er sprake van een negatieve cashflow.

Soms is de cashflow negatief maar draait het bedrijf toch winst. Wat gaat er mis? Klanten of opdrachtgevers die niet (op tijd) betalen: dit is de grootste oorzaak van een negatieve cashflow ten opzichte van een positieve winst.

Een negatieve cashflow voorkomen

Naast de cashflow berekenen is het nog belangrijker om een negatieve cashflow te voorkomen. Dit doe je door klanten of opdrachtgevers te stimuleren om zo snel mogelijk te betalen. Bied klanten een korting aan wanneer ze eerder betalen (dit doet de belastingdienst ook). Bied ook verschillende betaalopties aan. Denk hierbij aan pinnen, creditcard, iDEAL of bankoverschrijving. Ook PayPal en betalen met cryptomunten wordt steeds vaker gebruikt.

Betaal eigen rekeningen het liefst zo laat mogelijk maar voorkom een boete. Waarom zo laat mogelijk betalen? Omdat je het kwartaal dan mogelijk met een positieve cashflow afsluit.

Bereken regelmatig de cashflow en maak hier een prognose van. Lukt het niet om zelf de cashflow te berekenen? Een boekhouder of accountant kan hierbij helpen. Zorg er wel voor dat de kosten voor boekhouder of accountant in de cashflow worden opgenomen.

Wellicht ook interessant: