Een eigen bedrijf opzetten, heb je al een goed plan? Er zijn genoeg mogelijkheden, maar je moet wel weten waar jouw kansen liggen. Bekijk hoe een eigen bedrijf starten werkt en met welke ideeën jij direct aan de slag kan.

De voordelen van het ondernemerschap

Eigen bedrijf starten ideeën

Ondernemer zijn heeft een aantal voordelen. Je deelt je eigen tijd in en doet werk waar jouw hart echt ligt. Je kunt oneindig blijven groeien en hebt veel vrijheid. Doe je het goed, dan verdien je als ondernemer meer dan in loondienst.

Een eigen bedrijf starten is heel eenvoudig: je hebt niet meer nodig dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (eenmanszaak).
Alleen bij het opstarten van een andere ondernemersvorm zoals een bv moet je nog langs de notaris. Het belangrijkste is dat je met een goed idee komt, daarom vind je hieronder een aantal interessante ideeën voor het starten van een eigen bedrijf.

Jouw interesses en skills zijn belangrijk

Waar ben je goed in maar ook: wat zijn jouw interesses? Ideeën opdoen voor het starten van een eigen bedrijf is leuk, maar het moet je ook liggen. Ben je slecht in rekenen, dan is een baan als boekhouder niet geschikt voor jou. Werk je graag buiten en begin je een bedrijf als websitebouwer? Ook dan sla je de plank mis.

Een eigen bedrijf starten en ideeën zoeken begint daarnaast ook met een marktonderzoek. Bekijk of er behoefte is aan jouw idee (product of dienst) en wat men hiervoor wil betalen.

Ideeën voor een eigen bedrijf zonder (groot) financieel risico

Als startende ondernemer is het vooral in het begin financieel nog onzeker. Des te belangrijker is het om een eigen bedrijf te starten zonder al te groot financieel risico. Laten we snel beginnen met een paar goede ideeën.

Internetondernemer

Als iets van deze tijd is, dan is het wel het internet. Google, YouTube, social media… Werkelijk iedereen gebruikt het en veel ook!
Leer hoe je geld verdient met online ondernemen. Doordat we tegenwoordig ook van alles kunnen automatiseren biedt dit ook volop kansen op een passief inkomen.

Webwinkel: met voorraad of op basis van dropshipping

Met een webwinkel werk je heel makkelijk van huis uit. Verkoop kleding, speelgoed, gadgets, sportartikelen, voeding of andere producten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een markt voor. Als webwinkel moet je wel een voorraad hebben, tenzij je gebruik maakt van dropshipping. Hierbij laat je de klanten eerst bestellen en zet je deze bestelling direct naar de fabrikant of leverancier door. Deze verstuurt het pakket rechtstreeks naar jouw klant. Zo loop je weinig financieel risico, je blijft immers nooit met onverkoopbare voorraad zitten..

Virtueel assistent (VA)

Er komen steeds meer ondernemers bij. Als virtueel assistent ondersteun je deze (startende) ondernemers met de groei van hun bedrijf. Doordat jij ook ondernemer bent kun je op hetzelfde niveau meedenken, vaak kom je met ideeën waar anderen niet mee bezig zijn. Bovendien kun je bepaalde kennis inzetten. Als virtueel assistent werk je vaak vanuit huis, soms op locatie. Je hebt in ieder geval geen grote investering nodig, dit scheelt weer een financieel risico.

Marketingadviseur (online en offline)

Nog meer ideeën om je eigen bedrijf te starten: gaan de slag als marketingadviseur. Het is vooral handig wanneer je veel afweet van online marketing, hier is veel vraag naar. Vergeet de offline marketing niet, hiermee laat je zien dat je over extra kennis beschikt.

Logistiek of de bouw

Binnen de logistiek of de bouw is er meer dan voldoende werk. Denk maar eens aan een verhuisservice, taxibedrijf, klusser, monteur of installateur. Dit zijn helaas wel beroepen waarvoor je eerst moet investeren. In dit geval kost een eigen bedrijf starten je dus geld, maar dit verdien je hopelijk snel weer terug. Bovendien zijn gemaakte bedrijfskosten aftrekbaar.

Zorg en onderwijs

Met de groeiende bevolking en de vergrijzing is er steeds meer behoefte aan zorgmedewerkers en leerkrachten. Start je eigen bedrijf binnen de zorg of het onderwijs. Denk hierbij aan helpende, verpleging, schoonmaak, leerkracht of assistent onderwijzer. Voor deze beroepen is geen grote investering nodig. Bovendien ben je verzekerd van werk, nu en in de toekomst. Houd er rekening mee dat je voor sommige zorgberoepen of onderwijsberoepen wel bepaalde diploma’s nodig hebt.

Beroepen van de toekomst

Zoek je nog meer ideeën om je eigen bedrijf te starten? Richt je dan ook op beroepen van de toekomst. Dit zijn zorgberoepen, IT specialisten, beroepen die met internet te maken hebben, opvoeders, entertainers, bouwmedewerkers maar ook managers en leidinggevenden. Of wat dacht je van een beroep als data scientist, drone piloot of 3D-specialist?

Wellicht ook interessant