Wil je als startende ondernemer aan de slag of ben je al zelfstandige? Sommige eigenschappen zijn erg belangrijk om een succesvol ondernemer te zijn. Beschik je over bepaalde skills, dan is de kans om te slagen met je bedrijf vele malen groter. Bekijk de 10 belangrijkste eigenschappen.

Eigenschappen van een succesvolle ondernemer

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar wat de eigenschappen van een succesvolle ondernemer zijn. Verschillende websites van bedrijven hebben zich met dit onderwerp bezig gehouden.

Wij hebben de beste eigenschappen van een ondernemer verzameld. Hieronder zetten we de top 10 op een rij.

1. Risico’s durven nemen

Als ondernemer moet je absoluut risico’s durven nemen. Je produceert een (nieuw) product of komt met een vernieuwende of bestaande dienst. Van tevoren weet je nooit 100% hoe de markt hierop gaat reageren. Loopt het gelijk storm of duurt het enige tijd voordat jouw product of dienst onder de aandacht komt? Het kan zelfs dat jouw idee totaal niet van de grond komt. Ondernemen gaat daarom altijd samen met het nemen van risico’s.

2. Initiatief tonen

Alweer een belangrijk eigenschap van een ondernemer: initiatief tonen. Je zult echt zelf aan de slag moeten gaan, een ander doet het niet voor jou. Breng je ideeën naar buiten, start een website, ga netwerken en promoot je product of dienst. Durf met anderen in gesprek te gaan en zie negatieve feedback of kritiek als een mogelijkheid om te verbeteren.

3. Doorzettingsvermogen

Ondernemers hebben een lange adem. Het eerste jaar draaien ze niet zelden verlies, het tweede jaar speel je met geluk quitte, om soms pas in het derde jaar de eerste winst te zien verschijnen. Tenminste, zo is hoe het bij de meeste ondernemers gaat. Je zult dus flink wat doorzettingsvermogen nodig hebben. Geef vooral niet te snel op.

4. Resultaatgericht kunnen werken

Schiet niet lukraak je product of dienst de markt in. Het is vooral belangrijk om resultaatgericht te werken. Zorg dat je resultaten zo snel mogelijk behaalt of dat je tevreden bent over je werkzaamheden en de reacties van opdrachtgevers of klanten.

5. Zelfvertrouwen

Vooral in het begin kun je een hoop kritiek verwachten. Dit kan je zelfvertrouwen een aardige deuk opleveren. Wanneer je van jezelf al veel twijfelt heb je snel de neiging om het bijltje erbij neer te leggen. Zelfvertrouwen is dan ook een belangrijke eigenschap van de succesvolle ondernemer. Merk je dat je weinig zelfvertrouwen hebt, zoek hier dan hulp bij. Zo kun je jouw zelfvertrouwen laten groeien.

6. Aanpassingsvermogen

eigenschappen ondernemer

De lancering van je product of dienst loopt niet lekker of juist wel. Hoe dan ook, aanpassing is altijd nodig. Je verandert mee met de markt of de behoefte van de consument of opdrachtgever.

Soms ben je nog zo overtuigd dat iets gaat werken, maar blijkt in de praktijk dingen anders te gaan. Bij de pakken neer gaan zitten is de slechtste optie; wees bereid om te leren en dus ook van mislukkingen. Het aanpassen van kleine details kan al een verschil maken, maar het is soms ook nodig om over te gaan op een, desnoods terplekke te verzinnen, plan b.
Aanpassingsvermogen hoort dan ook zeker bij de belangrijke eigenschappen van een ondernemer.

7. Niet volledig financieel afhankelijk

Een zelfstandig ondernemer is altijd financieel onafhankelijk. Je weet van tevoren nooit hoe hoog je inkomen deze of de volgende maand uitvalt. Een te laag inkomen kun je op andere manieren aanvullen, bijvoorbeeld middels een uitkering of omdat de partner een inkomen heeft. Ook spaargeld of beleggingen vangen een financieel tekort op. Je moet tegen financiële onzekerheid kunnen maar ook om kunnen gaan met een hoog of juist een laag inkomen.

8. Niet bang zijn voor financieel verlies

In aanvulling op punt zeven volgt nu deze onmisbare eigenschap van een ondernemer. Soms mislukt de onderneming en zie je een (groot) financieel verlies tegemoet. Hier moet je als startende of ervaren ondernemer zeker niet bang voor zijn. Je kunt je soms tegen financieel verlies (gedeeltelijk) verzekeren, hoewel dit lang niet in alle gevallen mogelijk is.

9. Creativiteit

De creatieve ondernemer denkt out of de box. Je volgt niet de standaard richtlijnen of doet alles zoals je het tijdens de opleiding of cursus geleerd hebt. Ondernemen vraagt namelijk afwijken van de standaard en eigen creativiteit inbrengen. Vooral met het oplossen van problemen heb je deze creativiteit hard nodig. Dankzij creatief denken weet je ook een uniek product of een innovatieve dienst naar buiten te brengen.

10. Overtuigingskracht

Misschien wel een van de belangrijkste eigenschappen ondernemer, overtuigingskracht. Jij moet namelijk laten zien dat je de oplossing voor een probleem hebt. Deze oplossing biedt je in de vorm van een product of dienst aan. De consument overhalen kan alleen met een flinke dosis overtuigingskracht. Hierdoor gelooft de ander in jouw product, je dienst of een idee.

Beschik jij over de juiste eigenschappen om een succesvol ondernemer te worden?

Hierboven heb je kunnen lezen what it takes om, in theorie, een goede ondernemer te worden. Maar als een aantal van bovengenoemde punten niet afgevinkt kunnen worden in jouw beleving, niet getreurd. Veel dingen kun je leren, ook het aanpassen van gewoontes. Een juiste mindset is erg belangrijk en dat is iets wat je absoluut kunt leren aan te passen.

Gerelateerde artikelen