Dromen van een financieel onafhankelijk bestaan? Een eigen bedrijf of eerder stoppen met werken, het is altijd mogelijk. Dit vraagt wel om een goede voorbereiding en doorzettingsvermogen. In dit artikel lees je over de mogelijkheden om financieel onafhankelijk te worden.

Financieel onafhankelijk worden vergt keuzes maken

financieel onafhankelijk worden

Het begint allemaal met het maken van een keuze. Er zijn namelijk verschillende manieren om financieel onafhankelijk te worden. Hieronder een aantal opties:

– Beleggen
– Besparen
– Inkomsten vergroten
– Passief inkomen
– Eigen bedrijf

Dit zijn de vijf beste opties naar financiële onafhankelijkheid.
Hieronder bespreken we alle opties nog eens even door.

1. Beleggen

Het rendement op sparen is niet hoog, dit bedraagt minder dan 0,5% (2020). Het gemiddeld rendement op aandelen ligt wel een stuk hoger, namelijk rond de 5% (Nederland). In de VS ligt dit rendement zelfs hoger, namelijk op een gemiddeld van 6,4%. Zelf beleggen levert vaak meer rendement op maar is ook risicovoller want het is ook mogelijk om te beleggen middels een beleggingsfonds. Wie voldoende inlegt en op de lange duur belegd kan hier een financiële onafhankelijkheid mee opbouwen.

2. Besparen

De tweede optie is besparen. We zijn vaak dubbel verzekerd en de energierekening kan omlaag. Ook valt er heel wat te besparen op boodschappen, abonnementen en hypotheek of lening. Besparen levert niet direct een financiële onafhankelijkheid op, maar het helpt wel mee.

3. Inkomsten vergroten

Is het mogelijk om voor loonsverhoging te gaan? Bij het bereiken van een bepaalde leeftijd of aantal gewerkte jaren kom je in een hogere loonschaal terecht. Ook een promotie betekent vaak meer inkomsten. Financieel onafhankelijk worden kan ook door van job te veranderen of een extra baantje aan te nemen. Het is echter geen ideale situatie, omdat je nog altijd voor een werkgever aan de slag moet. Deze bepaalt uiteindelijk of en hoeveel je verdient.

4. Passief inkomen

Financieel onafhankelijk worden, met een passief inkomen is dat mogelijk. Wat is een passief inkomen? Dit is een inkomen dat je ontvangt zonder dat je er op dat moment voor werkt. Er zijn verschillende manieren om een passief inkomen op te bouwen. Denk maar eens aan royalty’s voor uitgebrachte muziek of een boek, maar ook een webwinkel (eventueel dropshipping), affiliate marketing of de verkoop van advertentieruimte. Voldoende manieren om een passief inkomen op te bouwen.

5. Eigen bedrijf

Een eigen bedrijf starten is natuurlijk een goede manier om financiële onafhankelijkheid mee na te streven. Je staat niet onder toezicht van een werkgever en bepaalt zelf je werkzaamheden en tijdsindeling. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor je inkomsten en hoe hoog deze zijn.

Een eigen bedrijf starten doe je niet zomaar. Ten eerste heb je een goed idee nodig, waarbij het ook nog eens belangrijk is dat jij je van de rest weet te onderscheiden. Ook is het belangrijk dat je over wat kennis of ervaring beschikt, zodat je als een echte expert overkomt. In sommige gevallen heb je direct bedrijfsmiddelen nodig, denk maar eens aan een computer, bedrijfsauto, gereedschap of andere bedrijfsmiddelen. Hoe ga je deze financieren, met een lening of met eigen geld?

Je moet denken aan het opbouwen van een klantenkring, het vergroten van je netwerk en hoe je de werkzaamheden gaat verdelen. Doe je alles zelf of huur je voor bepaalde werkzaamheden iemand in?
Een ondernemersplan is handig wanneer je een bedrijfsfinanciering (bedrijfskrediet) nodig hebt, maar geeft je ook meer inzicht in je plannen en doelstellingen. Met een goede voorbereiding word je financieel onafhankelijk. Om je een idee te geven: de gemiddelde zzp’er heeft een bruto jaarinkomen dat ergens tussen de €20.000 en €65.000 per jaar ligt. Dankzij verschillende regelingen houd je als zzp‘er netto meer over.

Wellicht ook leuk