Je hebt geen zin in werk, toch is dit nodig. Hoe wil je anders van een leuk inkomen leven? Denk je erover om te stoppen met je baan, dan is het belangrijk om nieuw werk te zoeken. Dit kan in loondienst zijn maar ook een eigen bedrijf is een optie. Daarnaast zijn er manieren om je werk weer leuk te maken.

Veel werknemers geen zin in werk

geen zin om te werken

Het zal je niet verbazen, maar veel werknemers hebben regelmatig geen zin om te werken. Omdat ze zich niet lekker voelen, het huis toe is aan een verbouwing of omdat het zonnetje schijnt. Het is vaak lastig om 40 uur per week geconcentreerd te blijven, waardoor het werk je wel eens tegenstaat.

Helaas rust er een taboe op geen zin in werk. Altijd maar door blijven gaan kan tot een burn-out leiden. Opvallend: zzp’ers hebben een kleinere kans op een burn-out dan mensen die in loondienst werken.

Meer vrijheid stimuleert tot werken

Werknemers met meer vrijheid zijn over het algemeen zeer tevreden over hun werk (werkzaamheden). Het is aan de werkgever om zijn werknemers voldoende vrijheid te geven. Zo kan de werknemer zijn creativiteit of ideeën inzetten. Die vrijheid in combinatie met meer tevredenheid verklaart gelijk waarom zzp’ers minder snel met een burn-out te maken krijgen. Als zzp’er deel je je eigen tijd in en bepaalt zelf wanneer en voor wie je werkt.

Heb je geen zin in werk en wil je dit direct met de werkgever oplossen? Vraag dan om meer vrijheid en zelfstandigheid. Dit is de beste manier om je werk weer echt leuk te maken.

Tips om weer zin in werk te krijgen

Je gaat met plezier naar je werk maar het komt regelmatig voor dat je geen zin in werk hebt. Gebeurt dit vaker dan twee keer per maand, bekijk dan onderstaande tips en ga hiermee aan de slag:

Je ziet dat er best wat ideeën zijn om je werk leuker of inspirerend te maken. Stippel ook eens een plan voor jezelf uit. Probeer maandelijks te sparen en naar een doel toe te werken. Of zoek een opleiding die perfect bij jouw baan aansluit.

Van loondienst naar eigen bedrijf

Geen zin in werk, voor velen een reden om van loondienst naar eigen bedrijf over te stappen. Is dit een goede keus en hoe gaat dit in zijn werk? Het is allereerst belangrijk om niet zomaar je baan op te zeggen maar eerst de markt te onderzoeken. Waar liggen jouw kennis en kwaliteiten en is hier ook behoefte aan?

Wil je overstappen van loondienst naar eigen bedrijf, dan is het verstandig om dit gefaseerd in te voeren. Dit betekent in het begin nog (gedeeltelijk) in loondienst, terwijl je in je vrije tijd bezig bent met de opzet van je bedrijf.

Van actief inkomen naar passief inkomen

Nog een manier om weer zin in werk te krijgen: je inkomen veranderen. Werk je in loondienst, dan spreek je over een actief inkomen. Je verruilt arbeidsuren voor geld (loon of salaris). Met een passief inkomen hoef je alleen maar achterover te leunen terwijl het geld binnenstroomt. Tenminste, wanneer je dit goed aanpakt. In het begin zul je natuurlijk wel gewoon hard werk moeten verrichten…;)
Een goed voorbeeld van een passief inkomen is beleggen, traden met cryptocurrency of een website of blog opzetten en affiliatie marketing toepassen.

Wanneer je er echt niet uitkomt

Blijft het werk je tegenstaan en vind je het echt niet meer leuk? Probeer eerst eens vrijaf te nemen, misschien ben je gewoon toe aan een (korte) pauze. Helpt dit niet, oriënteer je dan op ander werk, of dit nu in loondienst of als zelfstandige is. Schrijf je eventueel in bij een uitzendbureau, of kijk regelmatig naar vacatures die je op websites en social media tegenkomt. Durf ook een bedrijf te benaderen middels een open sollicitatie. Of trek de stoute schoenen aan en start je eigen onderneming. Voordat je het weet ga je weer lachend aan het werk!

Wellicht ook interessant