Goed betaald werk zonder diploma

Goed betaald werk vinden zonder diploma: is dat überhaupt wel mogelijk? We kunnen je direct al geruststellen; ja, dat is mogelijk. Er bestaan diverse soorten banen die een interessant maandsalaris opleveren en waarvoor niet veel meer vereist is dan een LBO of Mavo diploma.

En dan is er natuurlijk nog het ondernemerschap; er bestaan namelijk heel wat ondernemers -zonder diploma- die door keihard werken succesvol zijn geworden. Ook zonder diploma kun je er dus komen, zolang je beschikt over een goede dosis doorzettingsvermogen en inzet.
Wij laten je in dit artikel zien wat er allemaal mogelijk is!


Welke banen betalen goed, zonder een diploma?

Wil jij weten welke banen een goed maandsalaris opleveren, en waarvoor niet direct een MBO diploma, of hoger nodig is? Wij stelden 5 tips voor je samen: wie weet zit er voor jou wel de perfecte baan tussen!

1. Slaapdiensten in de zorg

Sommige zorginstellingen, zoals binnen de GGZ en GZ, maken gebruik van bijvoorbeeld studenten, of personen zonder diploma, om ’s nachts de woonlocaties van cliënten te bemannen. De zorgvraag van de cliënten is in dat geval niet dermate hoog om geschoold personeel in te zetten. Het is voor de instelling aantrekkelijker om niet-gediplomeerden in te zetten. Je kunt leuk bijverdienen, of er je inkomen uit halen, als je het niet erg vindt om ’s nachts te werken.

2. Specialistisch schoonmaakwerk

Gangbaar schoonmaakwerk levert een eveneens gangbaar salaris op, maar zodra je buiten dit werkveld kijkt bestaat er specialistisch schoonmaakwerk wat flink meer geld kan opleveren. Denk aan dieptereinigingen van grootkeukens binnen de horeca, maar ook aan crime-scene schoonmaak (het schoonmaken van een woning waar een misdrijf heeft plaatsgevonden). Het kan dan zelfs interessant zijn om zelfstandige te worden, wanneer je eenmaal de fijne kneepjes van het vak beheerst en veiligheidscertificaten behaald. Natuurlijk moet je wel over een sterke maag beschikken …

3. Medewerker overledenenzorg

Word je eenmaal aangenomen als junior medewerker overledenenzorg, dan zul je intern een opleiding krijgen om de laatste verzorging van een overledene onder de knie te krijgen. Je zorgt er dan voor dat deze mooi opgebaard ligt, waardoor er waardig afscheid genomen kan worden door de naasten. Dit specialistische werk moet je wel echt liggen, want je komt dagelijks in aanraking met ‘de dood’. Deze baan kan een interessant maandsalaris opleveren, naar gelang jouw ervaring.

4. Booreiland medewerker

Offshore werken op een booreiland kan voor een beginner, zonder relevant diploma, al een mooi maandsalaris opleveren. Je zult wel technisch inzicht moeten bezitten en bereid zijn cursussen te volgen. Meestal worden er diensten van 12 uur gedraaid, voor een periode van bijvoorbeeld 2 weken. Vervolgens ben je weer 1 tot 2 weken vrij. Interessant voor vooral mannen (tja, het blijft een mannenwereldje).

5. Zelfstandige worden

Ondernemers zonder diploma vormen absoluut geen uitzondering. Op het moment dat je iets voor jezelf gaat ondernemen, groei je in het proces en komt vaak van het een het ander. Het ZZP’er schap is niet voor niets zo populair: afhankelijk van wat je gaat doen hoef je niet per se veel te investeren in je ondernemerschap, om al leuke bedragen te verdienen.

Je kunt bijvoorbeeld je huidige werk voortzetten voor jezelf, zoals de tuinman die zelfstandig hovenier wordt, of de vrachtwagenchauffeur die ‘eigen rijder’ wordt. Zo zijn er tal van voorbeelden. Ook binnen de zorg maken steeds vaker verpleegkundigen de overstap naar het ZZP’er schap.

Zonder opleiding of diploma kun je bepaalde diensten aanbieden waar je goed mee kunt verdienen. Populaire zelfstandige beroepen zonder diploma vereisten zijn bijvoorbeeld: slotenmakers, loodgieters, tuinmannen, schoonmakers, kleurconsulenten, maar ook online kom je ze tegen zoals webwinkelhouders of online dienstverleners. Er bestaan oneindig veel mogelijkheden!

6. Leer online poker

Ook veel geld mee te verdienen èn zonder diploma: online poker.
Maar let op: ga niet op eigen houtje spelen want dan wordt je gegarandeerd in de pan gehakt door degene die zich echt in het spelletje hebben verdiept. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is poker geen gokspel!

Enthousiast geworden over een functie? Ga ervoor!

Heb jij heel wat in je mars maar mis je het papiertje? Goede krachten zijn onbetaalbaar, diploma of niet: als jij weet dat jij geknipt bent voor een bepaalde functie, waar je niet direct een specifiek diploma voor nodig hebt, wacht dan niet langer af en ga solliciteren. Onderbouw jouw kwaliteiten en vertel wat jij hen kunt bieden, maar leg ook uit wat hun bedrijf voor jou zo speciaal maakt waardoor jij er wilt werken.

Conclusie: Ook zonder diploma kun je goed betaald werk vinden!

Vele mensen zónder diploma zijn hartstikke succesvol, of zij nu voor een werkgever werken of zelfstandige zijn. Het is dus prima mogelijk om goed betaald werk te vinden zonder diploma.

Ben je eenmaal een bedrijf binnengekomen zonder diploma, dan wachten je vaak mooie kansen om intern hogerop te komen. Sommige werkgevers bieden je zelfs een opleiding aan, zoals een door hen gefinancierde HBO opleiding. Maar ook cursussen behoren tot de mogelijkheden. Om steeds meer te kunnen verdienen en jezelf te ontwikkelen, doe je er verstandig aan om zoveel mogelijk te leren binnen het bedrijf. Daarnaast ga je meestal jaarlijks een jaar omhoog binnen jouw salarisschaal (afhankelijk binnen welke sector je werkt).

Je kunt er natuurlijk ook helemaal als zelfstandige voor gaan: aan jou de keuze!

Ook leuk