Het roer omgooien

De wens om het roer om te gooien ontstaat meestal uit ontevredenheid over je huidige situatie. Vanuit ontevredenheid ontstaat verlangen naar iets anders; soms iets heel anders. Maar naar wat precies?

Die ontevredenheid kan liggen bij de invulling van je werk, of bij te weinig uitdaging, beperkte ontwikkelingskansen, saaiheid, of gewoon een te laag salaris. Meestal is het echter niet zozeer het salaris wat wringt, maar de daadwerkelijke invulling die te weinig voldoening biedt.
Time for change: het roer omgooien!

Verlangen naar iets nieuws

Verlangen naar iets anders, iets naar wat jouw behoefte vervult, kennen we allemaal wel in meer of mindere mate. Het roer moet om. Toch kan deze gedachte ook beangstigend werken. Want naar wát moet het roer dan precies om? Zodra je beren op de weg ziet, zit je meestal niet op het juiste spoor. Want een verandering kan dan misschien wel (tijdelijk) je behoefte vervullen, maar word je uiteindelijk wel daadwerkelijk gelukkig van die nieuwe ommezwaai? Om dat te kunnen bepalen is wat zelfkennis nodig.

Je leven / het roer omgooien begint met zelfkennis

Zelfkennis houdt o.a. in dat je weet waar je behoeftes liggen. Wensen en verlangens zijn iets anders dan behoeftes. Heb je behoefte aan financiële zekerheid (een stuk veiligheid), maar tegelijkertijd bijvoorbeeld het verlangen naar het opzetten van een B&B in Frankrijk? Dan hoeft het dus niet te betekenen dat het omzetten van verlangens naar daden, jou het gewenste geluk of voldoening biedt.

De aankoop van een B&B kan een tijdelijke gelukspiek veroorzaken, maar kan tegelijkertijd onrust geven op den duur. Omdat je de zekerheid van je bestaan mist – een vaste baan zou wel eens beter bij je kunnen passen. Misschien wel in het buitenland: zo kun je jouw verlangens én behoeftes tezamen vervullen.

Samen of alleen werken?

De mensheid kun je onderverdelen in globaal genomen 3 groepen: extravert, introvert en ambivert (de groep die in het midden balanceert tussen zowel introvert als extravert). Extraverte persoonlijkheden zullen meestal niet snel een solitair beroep kiezen; zij hebben mensen om zich heen nodig. Thuis alleen aan de computer werken zal hen dan ook snel gaan kriebelen en uiteindelijk weerzin opwekken.

Introverte personen kunnen juist excellent gedijen wanneer zij in hun eentje werken en tot grote prestaties komen. Ambiverte persoonlijkheden zitten hier tussen in. Zij kunnen wel alleen thuis werken, maar vinden het dan wel prettig om te communiceren met andere via social media, e-mail en dergelijke.

Waar bevind jij je? Ben je een teamplayer, of vind je het heerlijk om alleen te werken? Of iets er tussenin?

Het roer om: realistisch aan de slag gaan

Wát wil ik? Naar wat wil ik het roer precies omgooien? Begin eerst eens bij je behoeften. Waar liggen deze? Wat is goed voor jou? Een stuk veiligheid? De behoefte om anderen te helpen (zorgverlening)? Of heb je juist behoefte aan spanning in je leven? Spanning kan op vele manieren vervuld worden; werken op het heetst van de snede. Dit kan binnen dienstverlening zijn bijvoorbeeld (politie, brandweer, ambulance, luchthavenwerk). Natuurlijk zijn er genoeg beroepen die hier tussen in liggen. Van drukke receptionist, tot boekhouder.

Wat is goed voor jou? Drukte of rust, of iets in het midden wellicht. Van daaruit kun je nagaan welke beroepen passend kunnen zijn voor jou, en die ook aan jou verlangens voldoen. De combinatie behoeftes en wensen samenbrengen zorgt voor het beste resultaat doorgaans.

Kiezen voor vrijheid in je leven

Voor veel mensen is persoonlijke vrijheid enorm belangrijk. We werken niet langer “25 jaar voor dezelfde baas”. Nog nooit waren er zoveel ZZP’ers in ons land als op dit moment. Zij verkiezen een vrij bestaan boven de vroeger zo normale ‘vaste baan’. En zij kunnen er vaak nog goed van rondkomen ook. Maar hoe doen zij dat nu precies?

Ondernemer / ZZP’er worden?

Bij de meeste ZZP’ers ontstaat het idee vanzelf wat zij gaan doen. Vaak werkten zij al binnen de sector en besloten dit zelfstandig verder uit te bouwen. Veel kleine klusbedrijven zijn zo ontstaan, maar ook het internet biedt ZZP’ers tal van mogelijkheden. Zij zijn een online tweedehandswinkeltje gestart. Of hebben van hun hobby (sieraden maken, portrettekenen) hun werk gemaakt en bieden dit nu te koop aan via hun website.

Je kunt handelen, spullen verkopen via het internet, maar je kunt natuurlijk ook diensten verlenen online. En dit kun je doen vanaf iedere plek die jij zelf bepaalt. Dit je eigen werkplek thuis zijn: lekker rustig, maar wil jij juist de drukte opzoeken en connecten met anderen, dan kies je voor een flexplek ergens op een hip bureau, of internetcafé. Jij bepaalt het zelf!

Je kunt op tal van manieren diensten verlenen online, maar je kunt ook een eigen website beginnen, over onderwerpen waar jij in gespecialiseerd bent. Plaats hier Google Adsense op en je kunt een leuke bijverdienste hiermee opbouwen. Gaat je dit iets te langzaam, zorg dan dat je echt iets te verkopen hebt: dit kunnen producten zijn, of diensten. Of verdiep je in affiliate marketing, waarbij je zelf geen producten verkoopt, maar provisie ontvangt voor het doorsturen van klanten naar bedrijven.

Conclusie

Je leeft te kort om te blijven zitten in een situatie waarbij je je niet happy voelt. Of dat nu qua werk, relatie of wat dan ook is. Radicaal het roer omgooien kan soms beangstigend zijn omdat je een nieuwe, onbekende weg inslaat. Het mooie is, uiteindelijk komt alles goed… In het slechtste geval maak je een verkeerde keuze en ook dan zul je je koers weer bijstellen. Om maar te blijven zitten in een situatie waarvan je ongelukkig wordt, puur omdat je de verandering niet ziet zitten, lijkt niet een juiste motivatie.
Ga ervoor, spread your wings, leer nieuwe dingen en laat je inspireren. Luister naar je gevoel en kijk naar dingen waar jij enthousiast van wordt. Keus genoeg!

Gerelateerde artikelen