Misschien ken je het gevoel, je werkt vijf dagen per week, maar deze baan geeft allang niet meer het positieve gevoel als eerst. Je vervult je verplichting, want je hebt natuurlijk inkomsten nodig, maar dat is het dan wel.
Ik wil niet meer werken, komt in je op… Maar wat nu?

Baan als blok aan je been?

ik wil niet meer werken

Het kan overigens nog erger: je baan zuigt alle energie uit je op. Je staat op, je doucht, je eet en gaat naar je werk. Je komt thuis, je kookt, kijkt tv, en gaat slapen. De rest van de week herhaalt zich dit grotendeels. Dit proces geeft je geen energie; het biedt een uitzichtloosheid. Want hoe lang hou je dit vol? Tot je 65e? Om dan vervolgens nog wat jaren als gepensioneerde te leven … en dat was het dan?

Was dit wat je als kind voor ogen had? De meeste kinderen hebben een positief toekomstbeeld, want wie weet wat voor spannends het leven voor hen in petto heeft. Als kind kun je je echter nog geen juist beeld vormen van wat volwassenheid inhoudt. Eenmaal aanbeland op de leeftijd 30-40 jaar, en werkend om je bestaan te kunnen financieren, ervaar je pas dat dit het wel eens zou kunnen zijn, als jijzelf geen verandering tot stand brengt.

Verandering vinden heel wat werkenden best eng. Want heb je eenmaal een vaste baan -hoe saai ook- dan zet je die absoluut niet zomaar even op het spel. Zonder vaste baan staat alles ineens op losse schroeven en dat kun je jezelf niet altijd veroorloven. Eigenlijk wil je niet meer werken; maar dat kan simpelweg niet.

Werk-flow ervaren, wat is dat?

Het ervaren van flow binnen je werk is geweldig; flow staat in dat geval voor ‘positief opgaan in je werk’. Ervaar je dit dagelijks tijdens je werk, dan moet je er niet aan denken om niet meer te werken en dus niet nuttig, of productief te zijn. Want opgaan in de bezigheid die jou bevangen heeft is een zeer bevredigende gemoedstoestand, waarbij je niets overpeinst, laat staan ontevredenheid ervaart.

Wil ik niet meer werken?

Op iedere leeftijd is het mogelijk om een ommezwaai tot stand te brengen. Vervul je leven met iets wat daadwerkelijk bij je past. Wanneer je een functie uitoefent die daadwerkelijk bij je past, ervaar je ‘werken niet langer als werken’. In plaats van ’s ochtends bij het ontwaken te denken ‘nee hè, … ik moet weer’, zul je iets heel anders ervaren: je wordt aangenaam wakker met het gevoel ‘ik mág weer!’ Dit is de luxe waarin wij leven; zelfontplooiing is mogelijk in onze samenleving!


Beste versie van jezelf?

In onze samenleving is er ruimte voor zelfontplooiing. Toch kan de luxe van zelfontplooiing ook negatieve gevoelens teweeg brengen. Want blijf je maar het onvoldane gevoel houden dat je niet ‘de beste versie van jezelf bent’, dan kan dit leiden tot negatieve gevoelens en angsten. Herken jij het gevoel van besluiteloosheid; niet weten welke kant je op moet, of op kan? Onderneem dan daadwerkelijk iets, in plaats van telkens de situatie te overpeinzen.

Verandering in gang zetten. Hoe dan?

Verandering inbrengen is geen ‘of/of’ proces, maar een ‘en/en’ proces. Naast je vaste baan, en dus met behoud van je vaste baan, kun jij een verandering maken. Als het werk alle energie uit je opzuigt, dan zit je misschien niet direct te wachten op een vierjarige HBO studie naast je baan. Sommige mensen -misschien ken je wel collega’s- doen het gewoon wel. Zij klimmen intern hoger op de ladder, en de werkgever betaalt de studie. En zij zetten door, hoe zwaar dit soms ook kan zijn.

Jaloersmakend? Als je echt wilt, kun jij dit ook. De vraag is alleen: ambieer je echt een hogere functie binnen het bedrijf waar je nu werkt? Is dit het geval, ga dan eens praten met je werkgever. Doe het.
Is dit niet het geval, dan wordt het tijd om je andere mogelijkheden te onderzoeken, als je echt een verandering wilt.

Hoe onderzoek je jouw ambities?

Waar gaat jouw hart naar uit? Denk niet in onmogelijkheden nu. Wat zou je echt graag willen? Voor jezelf iets beginnen? Niet langer voor ‘een baas/ werkgever’ aan de slag? Dan is dit stap één. Er bestaan vele mogelijkheden om het roer om te gooien. Studeren. Voor jezelf beginnen. Hoger op binnen het bedrijf waar je werkt. Maar doe het dan ook. En bedenk, zelfs zeventigers beginnen soms aan een universitaire studie. No excuses dus.

Invulling geven aan veranderingen

Nadat je hebt besloten welke kant je op wilt, ga je bij jezelf ten rade welke invulling je gaat geven aan een nieuwe studie, carrière, of ondernemerschap. Ligt jouw hart bij commercie, of ben je een ‘mensen-mens’? Wil je iets bijdragen aan de maatschappij, of wil je met je handen aan de slag? Waar je interesse ook naar uitgaat; bereid jezelf voor door eventuele cursussen of studies te volgen. Ook kun je al voorzichtig een website starten voor het werven van klanten, indien je zelfstandige wilt worden. Vergeet in dat geval niet een bezoek aan de kamer van koophandel af te leggen.

Wellicht ook interessant