Wat is een inlenersbeloning (2024)

Als je als uitzendkracht aan het werk gaat heb je in Nederland recht op een inlenersbeloning. Dit is een beloning die ervoor moet zorgen dat iedereen een gelijke beloning voor gelijk werk krijgt. Die regeling is in het leven geroepen omdat uitzendkrachten voorheen niet altijd dezelfde beloning kregen. Maar wat is de inlenersbeloning precies en wat houdt dat in voor uitzendkrachten?

Heb je een telefoon zonder simkaart en vraag je je af hoe dat werkt? Lees ons artikel over het gebruik van een telefoon zonder simkaart en de voordelen ervan.

Inlenersbeloning betekenis

Als uitzendkracht val je in de meeste gevallen onder een van deze Cao’s (Collectieve Arbeidsovereenkomst). De ABU of NBBU. De ABU is de brancheorganisatie voor grote uitzendbureaus. NBBU is de brancheorganisatie voor kleine en middelgrote uitzendbureaus. In beide Cao’s is de inlenersbeloning opgenomen.

Dit houdt in dat uitzendkrachten recht hebben op dezelfde voorwaarden als werknemers die dezelfde werkzaamheden uitvoeren bij hetzelfde bedrijf, maar wel een direct contract hebben. De reden dat deze regeling in het leven werd geroepen heeft te maken met gelijke beloning voor gelijk werk.

De inlenersbeloning is geen vrijblijvend extraatje, het is daadwerkelijk verplicht. De inlenersbeloning gaat overigens niet alleen om salaris, maar ook om andere arbeidsvoorwaarden. Onder de inlenersbeloning in de detachering vallen een aantal belangrijke zaken. Dit zijn de belangrijkste:

Wil je weten wanneer Jumbo uitbetaalt? Bekijk onze gids over de Jumbo uitbetalingsdatum en blijf op de hoogte.

1. Het loon

Als uitzendkracht heb je dankzij de inlenersbeloning recht op hetzelfde brutoloon als uitzendkrachten die hetzelfde werk verrichten en dezelfde ervaring hebben. Je moet in dezelfde schaal, functie en functiegroep ingedeeld worden. Het spreekt voor zich dat dit salaris altijd boven het minimumloon ligt. 

In het loon moet ook rekening gehouden worden met salarisschalen. Een salarisschaal bestaat uit verschillende periodieken. Na een jaar werk gaan alle werknemers een periodiek omhoog. Ondanks dat uitzendkrachten vaak niet jaren bij hetzelfde bedrijf werken, gelden deze regels ook voor hen. 

Benieuwd naar de werking van de Stepler app? Lees meer over de Stepler app en ontdek hoe je actiever kunt zijn.

2. Initiële loonsverhoging

Als uitzendkracht heb je volgens de inlenersbeloning van 2023, maar ook de inlenersbeloning van 2024 recht op algemene structurele loonsverhoging. Ook dit is weer om ervoor te zorgen dat zowel uitzendkrachten als vaste krachten hetzelfde salaris krijgen. 

3. ATV dagen en ADV dagen

Veel medewerkers in Nederland krijgen ATV dagen en ADV dagen. ATV staat voor Arbeidstijdverkorting en ADV staat voor Arbeidsduurverkorting. Bij wet is niet vastgelegd dat mensen recht hebben op deze dagen, maar als het in de cao van de werknemers bij een opdrachtgever staat heeft de uitzendkracht er ook recht op.

4. Toeslagen

Bij de meeste bedrijven hebben werknemers recht op toeslagen. Welke dat zijn is per bedrijf verschillend, maar ook hiervoor geldt dat alle toeslagen volgens de nieuwe wet ook van toepassing moeten zijn op de uitzendkracht. Dit zijn een aantal van de toeslagen waar je recht op kunt hebben:

  • Overwerk
  • Onregelmatige of werken op feestdagen
  • Ploegendiensten
  • Overwerk
  • Toeslag voor fysieke belasting
  • Toeslag voor werken onder zware omstandigheden of werk met gevaarlijke stoffen. 

5. Reiskostenvergoeding en onkostenvergoeding

Als werknemer kun je volgens de inlenersbeloning rekenen op dezelfde reiskostenvergoeding en onkostenvergoeding als andere werknemers. Voor de reiskostenvergoeding kiezen de meeste bedrijven voor 0,21 cent per kilometer omdat dit nog onbelast is. De regels hiervoor verschillen overigens per cao. Lees de informatie hierover dus goed door.

Als het gaat om onkostenvergoeding kun je rekenen op kosten die je maakt, terwijl je voor je werk op pad bent. Denk hierbij aan hotels, maaltijden en andere onkosten. Je hebt overigens ook recht op vergoeding voor gereedschap en werkkleding die je nodig hebt. Hoe dit zit is ook per organisatie verschillend.

6. Vergoedingen voor reisuren en reistijd

Sinds een paar jaar valt onder de inlenersbeloning ook reisuren en reistijd. Sommige bedrijven rekenen reistijd voor het werk geheel of gedeeltelijk als werktijd. Als die regels van kracht zijn dan zullen die ook voor de uitzendkracht van toepassing zijn.

7. Eenmalige uitkeringen

Als extraatjes kunnen werkgevers besluiten om hun medewerkers bonussen te geven. Het kan hierbij gaan om een dertiende maand, maar ook incentives of uitkeringen die vastgesteld zijn in de CAO. Als uitzendkracht mag je rekenen op bonussen die gelijkwaardig zijn aan die van andere werknemers in dezelfde functie. 

8. Vergoeding voor thuiswerken

De afgelopen tijd hebben steeds meer bedrijven besloten om werknemers vergoedingen te geven als ze thuiswerken. Dit is om de kosten voor energie, internet en het inrichten van de werkplek te vergoeden. Ook als uitzendkracht kun je op deze vergoeding rekenen. Organisaties kunnen deze vergoeding belastingvrij verstrekken.

9. Eindejaarsuitkering

Vanaf de inlenersbeloning van 2023 hebben uitzendkrachten recht op een vaste eindejaarsuitkering. Er zijn twee verschillende soorten eindejaarsuitkeringen. Er zijn de vaste uitkeringen en variabele uitkeringen. Een vaste uitkering kan een dertiende maand of kerstbonus zijn. Andere bonussen zoals winstdeling en een prestatiebonus zijn variabele uitkeringen. 

Het berekenen van de inlenersbeloning

Zoals je ziet zijn er heel wat punten die je inlenersbeloning bepalen. Dat maakt het uitrekenen van de inlenersbeloning vrij complex. Je uitzendbureau moet je in principe helpen om meer informatie van de werkgever te krijgen over deze beloning. 

Zorg dat je als uitzendkracht altijd op de hoogte bent van de inlenersbeloning voordat je een overeenkomst aangaat. Vraag het uitzendbureau om de beloning op te nemen in je contract of als aparte bijlage te ondertekenen. Het is overigens goed om te weten dat bedrijven een hoge boete kunnen krijgen als ze de inlenersbeloning niet, of niet correct verstrekken.

Waar komt de inlenersbeloning vandaan

De inlenersbeloning is een regeling die gebaseerd is op het loonverhoudingsvoorschrift uit de Wet Allocatie arbeid door intermediairs (Waadi). Hierin zijn min of meer gelijke regels opgenomen. Het uiteindelijke doel is een eerlijke behandeling van werknemers. Bovendien moet het transparantie naar werknemers toe bevorderen. Het heeft ook een aantal andere voordelen, te weten:

  • Het juist hanteren van de inlenersbeloning zorgt voor een beter imago van het bedrijf.
  • Het helpt bedrijven om meer talent aan te trekken.
  • Goede afspraken zorgen ervoor dat bedrijven niet het risico lopen om boetes te krijgen.
  • Het is een extra stimulans om uitzendwerk te doen en meerdere bedrijven te verkennen. 
Foto van Ria
Ria

Ik ben Ria, een gepassioneerde schrijver die zich richt op het creëren van boeiende en informatieve content voor deze website. Met een achtergrond in journalistiek en een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen, vind ik het heerlijk om mijn lezers te informeren en te inspireren. Of het nu gaat om technologie, lifestyle, gezondheid of reizen, ik duik graag diep in elk thema om hoogwaardige artikelen te produceren. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar ook een manier om voortdurend te leren en mijn nieuwsgierigheid te voeden. Mijn doel is om met mijn woorden een blijvende impact te maken.