Soms ben je jezelf even helemaal kwijt. Dit klinkt een beetje vreemd, want hoe kun je jezelf kwijt zijn? Met jezelf kwijt zijn bedoelen we dat je niet weet wat je moet doen of hoe je toekomst eruit ziet. Je zit lusteloos op de bank en vraagt je af waarvoor je leeft. Herkenbaar, of valt het allemaal wel mee?
Negatieve gevoelens en gedachten
Jezelf kwijt zijn gaat gepaard met negatieve gevoelens en gedachten. Denk hierbij aan onzekerheid, angst, twijfel en een gevoel van stress. Dit zijn natuurlijk geen fijne gevoelens, maar hoe ontstaat dit eigenlijk?
Dit ontstaat natuurlijk niet zomaar: hier gaat een lange periode aan vooraf. Stress is een grote veroorzaker van jezelf kwijt zijn, vaak gaat het om werkgerelateerde stress of relatieproblemen. Andere oorzaken zijn een gebrek aan eigenwaarde, veel negatieve kritiek ontvangen of overmatig piekeren.
Jezelf kwijt zijn in een relatie
Dit komt het vaakst voor, jezelf verliezen in een relatie. Meestal betreft het liefdesrelaties, maar ook relaties tussen ouders en kinderen of tussen vrienden. Je wilt de ander graag gelukkig zien, dan ben je zelf ook gelukkig. Hierdoor ben je misschien teveel met de ander bezig zonder op jezelf te letten.
Soms ligt de oorspronkelijke oorzaak in de jeugd, denk maar eens aan het opgroeien binnen een gezin met dominerende of te strenge ouders. Hierdoor ontstaat er een hechtingsproblematiek met later mogelijke relatieproblemen of moeilijk met bepaalde situaties om kunnen gaan.
Oorzaak: de werksituatie
Ook de werksituatie kan ervoor zorgen dat jij jezelf kwijt raakt. Een arbeidsconflict is hier een goed voorbeeld van, waarbij je vaak geen uitweg of oplossing meer ziet. Het lijkt dan het beste om ander werk te zoeken. terwijl dit eigenlijk weglopen van de problemen is.
Jezelf kwijt zijn door werk kan ook ontstaan door een te hoge werkdruk of veel kritiek van werkgever of collega’s. Daarnaast kan het voorkomen dat het werk te moeilijk of eentonig is.
De symptomen van jezelf kwijt zijn
Hoe weet je of je jezelf kwijt bent? Je merkt dat je eigenwaarde en zelfvertrouwen daalt. Je bent niet meer zo zeker van jezelf: doe je het wel goed? Mogelijk ga je op zoek naar (meer) waardering, soms tot op het dwingende toe. Dat heb je zelf niet altijd in de gaten, maar anderen merken deze verandering wel op.
De weg kwijt zijn brengt ook negatieve gevoelens met zich mee. Dit merk je aan veel onzekerheid. Je twijfelt over zaken als financiën, de opvoeding van de kinderen, werktaken maar ook over je relatie, hobby en nog veel meer. Hierdoor ga je veel piekeren en ontstaat er slapeloosheid of verlies van concentratie. Mensen die de weg kwijt zijn hebben vaker last van faalangst. Ze willen alles perfectionistisch doen, iets dat voorheen niet zo belangrijk was. Herken jij jezelf hierin? Grote kans dat jij jezelf kwijt bent.
Zo los je dat op
Je moet niet te lang in deze situatie blijven zitten, anders kunnen er ernstige klachten zoals een burn-out of depressie ontstaan. Hoe blijf je bij jezelf?
Dit doe je door je te leren accepteren zoals je bent. Je kunt en hoeft jezelf niet voor anderen aan te passen. Dat je werkzaamheden misschien anders moet uitvoeren, dat is een feit. Dit heeft echter niks met jouw karakter, ideaalbeelden of denkwijze te maken.
Probeer je gevoel naar boven te halen. Wat voel je precies en welke situaties roepen deze gevoelens op? Door je hier goed bewust van te zijn, kun je iets aan deze situaties doen, desnoods onder deskundige begeleiding.
Soms moet je iets anders doen
Niet altijd kun je iets aan de situatie te veranderen. Denk maar aan een baan die helemaal niet meer bij jou past. Of waarbij je vindt dat je niet door kunt groeien of te weinig verdient. Je raakt jezelf kwijt, maar kunt hier geen verandering in brengen. Wat te doen? Is het niet mogelijk om je huidige functie aan te passen of loonsverhoging te krijgen, dan zit er niks anders op: van baan veranderen. Een baan waar je blij en gelukkig van wordt.
Dit hoeft niet perse bij een andere werkgever te zijn: steeds meer mensen beginnen voor zichzelf. Online of offline, er is veel vraag naar ondernemers met kennis en ervaring. Natuurlijk is dit een grote stap die ook weer onzekerheid met zich meebrengt, maar het is altijd beter dan in een situatie blijven zitten waar je niet meer uitkomt.