Je hebt als startende ondernemer behoefte aan een bedrijfsauto of bedrijfsmiddelen. Lease voor startende ondernemers is hier de perfecte oplossing voor. Je kunt namelijk leasen zonder jaarcijfers of lange termijn verplichtingen. Het voordeel? Direct starten zonder extra financiering.
Zakelijke financiering vaak moeilijk voor starters
Startende ondernemers hebben het niet altijd gemakkelijk. Zonder ondernemersplan of jaarcijfers krijg je geen bankkrediet of is het lastig om een autofinanciering rond te krijgen.
Door strenge wet- en regelgeving zijn de financieringsmogelijkheden voor startende ondernemers beperkt. Mocht er toch een financiering beschikbaar zijn, dan gaat dit vaak gepaard met een hoge rente of een zeer korte looptijd.
Voor veel starters zijn bedrijfsmiddelen of een bedrijfsauto onmisbaar. Hoe is het anders mogelijk om opdrachten aan te nemen? Gelukkig is er een andere oplossing: lease.
Zo werkt leasen
Leasen is een kredietvorm waarbij je tegen een maandelijkse vergoeding gebruik maakt van een goed. Vaak gaat het om een auto (auto leasen), maar ook het leasen van bedrijfsmiddelen (apparatuur) komt redelijk vaak voor.
De voordelen van leasen
Lease voor startende ondernemers heeft een aantal interessante voordelen:
- Acceptatie zonder jaarcijfers
- Geen startkapitaal vereist
- (Soms) economisch eigenaar van de auto of het goed
- Mogelijkheid om de lease als investering op de bedrijfsbalans te plaatsen
- Recht op investeringsaftrek en aftrek van rente
- Gebruik maken van btw teruggaaf
Dankzij leasen is het niet nodig om een grote investering te doen. De maandelijkse kosten staan vast, dit biedt meer zekerheid.
Zo werkt het leasen (zakelijk)
Er is een duidelijk verschil tussen een zakelijk lease en private lease. In het laatste geval is het de privépersoon die een voertuig leaset. Zzp’ers vallen onder het zakelijk leasen. Hoe werkt dit precies?
Allereerst is het belangrijk om te kijken wat nodig is. Gaat het om een personenauto, een bestelauto, apparatuur? Dan zijn er verschillende vormen van leasen:
Full operational lease – Je betaalt voor het voertuig of goed, onderhoud, verzekering en belasting. Ook eventuele reparaties zijn hierin meegenomen. De leasemaatschappij is juridisch en economisch eigenaar. Leasekosten worden op de winst- en verliesrekening geboekt.
Financial lease – de onderneming is economisch eigenaar en zet de auto op de balans. Het gaat hier om een kredietvorm waarbij de leasemaatschappij de kosten voor het gebruik van de auto of het goed voorschiet.
Zelf reparatie, onderhoud en verzekering verzorgen
Bij full operational lease heb je geen omkijken naar bijkomende kosten voor onderhoud en reparatie. Ook de verzekering wordt door de leasemaatschappij geregeld. Gewone operationele lease bevat deze service niet. De startende ondernemer neemt alle autokosten op zich. Dit heet ook wel netto operational lease.
Veel startende ondernemers geven toch de voorkeur aan full operational lease, simpelweg omdat je hiermee voor een vast bedrag per maand rijdt of gebruik maakt van bedrijfsmiddelen.
De nadelen van lease voor startende ondernemers
Zitten er ook nadelen aan lease? Ja, dit zijn enkele nadelen:
- Je bouwt geen schadevrije jaren op
- Verplichtingen met betrekking tot het leasecontract
- Ondernemer is alleen economisch eigenaar
Bij een leaseauto bouw je geen schadevrije jaren op. Dit is een minpunt waardoor de premie van de autoverzekering hoog blijft. Daarnaast zit je altijd aan een leasecontract vast. Kortlopende contracten lopen voor 12 maanden, terwijl langlopende contracten tot wel 5 jaar kunnen duren. Flexibel leasen is een tussenoplossing: hierbij is het leasecontract maandelijks opzegbaar. Helaas gaat dit wel met hogere kosten gepaard, iets dat juist voor startende ondernemers een struikelblok vormt.
Met het leasen van een goed ben je (mogelijk) economisch eigenaar. Dit betekent dat er recht is op het gebruik van het voertuig of de apparatuur. Er is echter geen recht op het overdragen van de lease: dit recht blijft bij de leasemaatschappij liggen.
Is leasen duurder dan kopen?
Lease is in veel gevallen goedkoper dan kopen. De leasemaatschappij hanteert gunstige rentetarieven en kan auto’s tegen een voordelige prijs aanbieden. Door op grote schaal te werken zijn verzekeringen, onderhoud en reparaties bij een leasemaatschappij goedkoper.
Het is na afloop van het leasecontract meestal mogelijk om het voertuig of de apparatuur te kopen. Dit is niet altijd verstandig, de koopprijs ligt naar verhouding soms erg hoog.