Je zit niet lekker in je vel, hoe komt dat? Vaak heeft dit met je persoonlijke situatie of werk te maken. Bekijk de symptomen van niet lekker in je vel zitten en wat je hiertegen kunt doen. Zodat je snel weer het geluk ervaart en met plezier je dagelijkse bezigheden of werkzaamheden doet.
Oorzaken niet lekker in je vel zitten
Het is druk op je werk, je ervaart stress, onzekerheid, hebt relatieproblemen of te maken met negatieve gevoelens. Dit zijn zomaar een aantal oorzaken voor het niet lekker in je vel zitten. Ook ziekte, vermoeidheid of frustratie kunnen dit veroorzaken.
Wist je dat zelfs bepaalde medicatie soms de boosdoener is? Tijd om iets aan dit vervelende gevoel te doen.
Niet lekker in je vel zitten symptomen
Hoe weet je eigenlijk of je niet lekker in je vel zit? Hier zijn een aantal typische symptomen voor:
- emotioneel moe
- lichamelijk moe
- angst
- depressie
- slapeloosheid
- slecht eten
- teveel eten
- onzekerheid
- zenuwachtig gevoel
Je ziet dat er best wat symptomen van niet lekker in je vel zitten zijn. Let op: veel symptomen komen ook bij psychologische klachten of depressie voor. Vaak gaan deze aandoeningen wel vooraf aan het niet lekker in je vel zitten. Juist daarom is het zo belangrijk om de symptomen te herkennen. Laten we hieronder enkele symptomen nader bekijken.
Emotioneel en lichamelijk moe
Emotionele en lichamelijke vermoeidheid komen het vaakst voor. Je kunt weinig hebben (kort lontje), hebt last van huilbuien en voelt je somber. Door slecht slapen kun je last hebben van lichamelijke vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan ook ontstaan door een verhoogde spierspanning, waardoor alles aan je lichaam zwaar en vermoeid aanvoelt.
Angst en depressie
Ook weer twee bekende ‘niet lekker in je vel symptomen’. Je voelt voor verschillende zaken een onverklaarbare of irrationele angst. Bijvoorbeeld angst dat je relatie op de klippen loopt, dat je ontslagen wordt, voor financieel verlies of misschien wel voor ziekte of zelfs de dood. Soms gaat de angst zover dat je niet meer de straat op durft.
Depressie gaat vaak gepaard met angst, slapeloosheid maar ook met lichamelijke en emotionele klachten. Een depressie is een vergevorderd en langdurig stadium van niet lekker in je vel zitten. Hier kom je zelf niet meer uit.
Slecht eten of te veel eten
De één gaat bij psychologische klachten veel eten terwijl de ander geen hap door zijn keel krijgt. Dit zijn toch wel veelvoorkomende symptomen van niet lekker in je vel zitten. Het gevolg is overmatig aankomen of afvallen, iets dat je vooral op de weegschaal terugziet.
Onzekerheid en een zenuwachtig gevoel
Je voelt je onzeker over bepaalde zaken: doe je het wel goed of hoe denkt de ander over jou? Iedereen heeft wel eens te maken met onzekerheid, dit mag echter niet te lang duren of overheersen. Ervaar je naast onzekerheid ook een continu zenuwachtig gevoel? Dit is zeker een teken dat je niet lekker in je vel zit.
Behandeling bij psychologische klachten
Houden bovenstaande symptomen langer dan 2-4 weken aan? Dan is de kans groot dat de klachten overgaan in een burn-out of depressie. Herken de vroegere signalen en ga hiermee aan de slag. De eerste behandeling kun je goed zelf toepassen: los de oorzaak op en zoek ontspanning.
Denk hierbij aan ontspanning in de vorm van een hobby of sport. Daarnaast helpt het om je gevoelens of gedachten te praten. Blijven de klachten aanhouden? Dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Hiervoor kun je bij de huisarts rechtstreeks bij het GGZ terecht. Geestelijke gezondheidszorg wordt vanuit de basisverzekering of via de gemeente vergoed.
Hoe nu verder?
Iedereen heeft wel eens dagen of perioden dat ze minder happy zijn. Niets vreemd of om je zorgen over te maken dus. Vaak duidt het wel op een bepaald, misschien onbewust gevoel van ontevredenheid. Je leeft niet helemaal in balans met jezelf.
Korte termijn oplossingen zijn vaak kinderlijk simpel, maar je moet het wel gewoon doen. Neem wat tijd voor jezelf, tijd om leuke dingen te doen. Een sauna, een film, mooie muziek, een dagje erop uit, lekker naar buiten (buitenlucht doet goed en van binnen zitten voel je je meestal niet veel beter), vindt iemand met wie je kunt lachen. Lachen doet goed!
Voor de langere termijn is het misschien tijd om je leven eens onder de loep te nemen.
Je leeft niet om te werken. Past het werk nog wel bij je of speelt er iets anders…?
Het lichaam werkt heel simpel: zodra je je (regelmatig) slecht voelt, dan is iets in conflict in je. Negeer je dat, dan zul je uiteindelijk ziek worden.