Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of ga je er binnenkort eentje aan? Een nieuwe baan, je eigen bedrijf starten of een andere nieuwe uitdaging in het leven? Misschien ben je nog zoekende of twijfel je. Lees hoe je de nieuwe uitdaging aangaat, algemeen of op het gebied van werk en vooral: hoe je dit wel (en niet) aanpakt.

Nieuwe uitdaging in het leven

nieuwe uitdaging

Wij mensen houden van structuur en bepaalde zekerheden, maar bij velen komt na verloop van tijd soms ook een gevoel van onvrede, sleur of verveling naar boven.

Je merkt het aan je algehele manier van doen; je bent niet meer zo scherp en enthousiast als voorheen en je krijgt al lang geen energie meer van wat je doet. Integendeel…
Tijd voor een nieuwe stap, een nieuwe uitdaging in je leven!

Het feit dat je op deze pagina terecht bent gekomen geeft al wel aan dat iets moet veranderen. Kijk in je zoektocht vooral naar waar jouw passie ligt, naar wat je echt belangrijk vindt in je leven.
Think out of the box en neem wat tijd om daar over na te denken, vooral als je dat niet direct kunt omschrijven. Het is immers jouw leven en de nieuwe uitdaging die je zoekt zul je naar verwachting een flink aantal jaren gaan doen.

Nieuwe uitdaging in je werk

Je huidige baan stelt je niet (meer) tevreden. Je verdient naar jouw mening te weinig of je vindt de werkzaamheden niet leuk. Misschien heb je geen klik met je collega’s of vind je het fysiek of geestelijk te zwaar. Ook kun je het gevoel hebben dat je vast hangt: zowel in salaris als functie. Het wordt tijd om een nieuwe uitdaging in je werk en carrière te zoeken!

Bepaal je doelstelling

Wat trekt jou het meest, waar voel jij je goed bij, maar vooral waar krijg jij energie van?

Wat wil je in het leven maar ook met werk bereiken? Bedenk of je hogerop wilt komen, meer wilt verdienen, meer vrijheid wilt of het werk over een heel andere boeg gaat gooien. Je doelstelling bepalen is de eerste stap in het aangaan van een nieuwe uitdaging. Kijk ook eens naar je interesses of hobby’s: is het mogelijk om hier je werk van te maken?

Oriënteren op de banenmarkt

Nu is het zaak om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Een nieuwe uitdaging op het gebied van werken kan twee kanten uit: in loondienst of als zelfstandige.

Werken in loondienst betekent minder regelen maar misschien ook minder vrijheid. Ook belangrijke afwegingen: je gewenste salaris en financiële onafhankelijkheid. Ga je met je nieuwe baan net zoveel verdienen of ga je erop vooruit/ achteruit? Ben je financieel onafhankelijk, of zou je dat willen worden, dan ligt de keus om als zelfstandige aan de slag te gaan misschien meer voor de hand.

In loondienst en solliciteren

Blijf je liever in loondienst? Vacatures vind je op verschillende vacaturesites, maar ook via het uitzendbureau. Want ook via het uitzendbureau maak je kans op een vaste baan. Het is nu een kwestie van vacatures zoeken en veel solliciteren; sommigen hebben er al 200 sollicitaties opzitten voordat ze hun droombaan vinden. Maar dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is.

Een nieuwe uitdaging in je werk aangaan betekent in het begin vooral veel uitzoeken en bijleren. Mogelijk heb je al kennis van zaken maar blijkt dit in je nieuwe baan toch wat moeilijker toe te passen. Je bent nooit te oud om te leren, elk moment is een leerproces.

Geef je nieuwe uitdaging / baan ook wat tijd. Je weet na een maand echt niet of je nieuwe job wel bij je past. Misschien moet jij je draai nog vinden of weet je nog niet zo goed hoe je met collega’s of klanten/ cliënten moet omgaan. Evalueer na een tijdje hoe je nieuwe uitdaging jou bevalt. Zet voor jezelf de volgende zaken op een rij:

Heb je eenmaal alles duidelijk op papier, dan kun je hier verder mee aan de slag. Denk maar eens aan salarisverhoging (op langere termijn) of aanpassing van de werkzaamheden. Neem ook je doorgroeimogelijkheden onder de loep.

Wellicht ook leuk om te lezen: