Je bent ongelukkig op of met je werk, wat doe je hieraan? Werk is natuurlijk belangrijk: het zorgt voor een stabiel inkomen. Wanneer het werk je tegen gaat staan, wordt het tijd om hier iets aan te doen. Laten we snel naar de oorzaken en oplossingen kijken.

Oorzaken: collega, salaris en niet thuis voelen

ongelukkig op je werk

De meest voorkomende oorzaken voor ongelukkig op je werk zijn collega’s, een te laag salaris en je gewoon niet thuis voelen.

Je hoeft niet met alle collega’s een klik te hebben, maar je buitengesloten voelen is ook geen pretje. Soms heb je (knallende) ruzie met een bepaalde collega of grote meningsverschillen met de werkgever. Duurt dit te lang, dan kun jij je ongelukkig gaan voelen.

Een andere veel voorkomende oorzaak is een te laag salaris. Het kan zijn dat collega’s meer verdienen of dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn. Het salaris is niet toereikend genoeg om maandelijks van rond te komen.

Je kunt je simpelweg niet thuisvoelen op het werk. Omdat de werkzaamheden je niet aanstaan, de branche niet bij jou past of omdat de werkplek een aantal nadelen heeft.

Hoe weet je dat je ongelukkig op je werk bent?

Een keer geen zin hebben om te werken: dat heeft iedereen. Hoe weet je of je gelukkig of ongelukkig op je werk bent? Ga je iedere dag met een knoop in je maag naar je werk? Kosten de werkzaamheden je veel energie en voel jij je ‘s avonds en in het weekend uitgeput? Ben je ook thuis met werkgerelateerde zaken bezig?

Wanneer je op twee of meer van deze vragen ja kunt antwoorden, dan ben je niet gelukkig op of met je werk. Verwar ongelukkig zijn niet met stress of een mogelijke burn-out! Dit ontstaat door een hoge werkdruk maar ook door problemen op het werk. Ondanks stress of een burn-out kun je nog steeds gelukkig met je huidige job zijn.

Iets aan je werkgeluk doen

Voordat je op zoek gaat naar ander werk, kun je natuurlijk ook iets aan je eigen werkgeluk doen. Er zijn namelijk altijd wat oplossingen. Of deze oplossingen daadwerkelijk werken hangt van jezelf, collega’s, werkgever en andere zaken af. Bekijk hieronder de meest voorkomende oplossingen om niet langer ongelukkig op het werk rond te lopen.

Doe dingen waar je goed in bent

Misschien voer je werkzaamheden uit die veel te moeilijk zijn. Doe alleen dingen waar je echt goed in bent. Niet alleen heb je taken sneller af, ook haal je voldoening uit het resultaat. Moet je werkzaamheden doen waar je niet voor bent opgeleid of die niet bij jou passen? Bespreek dit met de werkgever.

Zorg voor afwisseling

Het is een open deur, maar zorg voor voldoende afwisseling op de werkvloer. Elke dag hetzelfde moeten doen, daar word je ook niet gelukkig van. Wissel taken met collega’s af of bekijk of het mogelijk is om op verschillende afdelingen te rouleren. Dit noemen ze ook wel vlinderen.

Vraag om feedback

Ongelukkig op het werk omdat je geen feedback krijgt? Zonder feedback weet je niet wat er van jou verwacht wordt. Het is daarom handig wanneer je leidinggevende of werkgever je werk beoordeelt of feedback geeft. Ontbreekt dit, vraag dan gewoon naar feedback. Zo weet je wat je verbeterpunten zijn en kun je hier actief mee aan de slag. Dit scheelt weer een hoop stress en onzekerheid.

Een goed salaris

Het salaris moet in verhouding met je werkniveau en de werkzaamheden staan. Is dit niet het geval, dan voel je ontevredenheid over je inkomen en het werk. Het is niet altijd handig om jouw salaris met dat van collega’s te vergelijken: leeftijd, opleiding, ervaring en functie bepaalt de hoogte van het inkomen. Vind je dat je te weinig verdient? Maak dit bespreekbaar!

Voor jezelf beginnen

Soms kom je er met de werkgever of collega’s niet uit en blijf je ongelukkig op het werk. Je kunt natuurlijk naar een andere baan, maar voor jezelf beginnen is ook erg leuk. Je hebt dan alle vrijheid, bepaalt je eentje uurloon en doet iets waar je echt goed in bent.

Relevante artikelen