Moet je als je overspannen bent werken of niet? De een zegt dat werken je afleidt terwijl de ander dit geen goed idee vindt. In dit artikel meer over oorzaak en gevolg van overspannen zijn en wat de beste oplossing is.

Oorzaak van overspannen zijn

overspannen werken of niet

Stress, overspannenheid of een burn-out, het heeft vaak met werk of relatie te maken. Wanneer je regelmatig onder druk staat, ontstaat er al snel stress en overspannenheid. Stress is de eerste vorm, hierna volgt overspannen zijn. Blijft dit lang aanhouden, dan raak je in een burn-out. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van overspannenheid:

De gevolgen van overspannenheid

Ben je overspannen dan krijg je te maken met slaapproblemen, huilbuien en sombere gevoelens. Je krijgt steeds meer moeite om je te concentreren, waardoor je werkzaamheden niet meer goed uitvoert. De gevolgen van overspannenheid moet je niet onderschatten! Op de lange duur kun je een burn-out krijgen, hier herstel je niet zomaar van. Het is daarom belangrijk om de signalen zo vroeg mogelijk te herkennen.

Behandeling en herstel

Bij beginnende overspannenheid (stress) is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Bekijk de mogelijkheden om werkdruk te verlagen en werk aan relatieproblemen. Helaas zijn niet alle oorzaken weg te halen, zoals een echtscheiding, overlijden of werkeloosheid.

Behandeling van overspannenheid bestaat uit verschillende therapievormen zoals mindfulness, groepstherapie of individuele begeleiding. Je leert te begrijpen en accepteren waarom je overspannen bent. Vervolgens ga je aan de slag met oorzaken en oplossingen.

Behandeling richt zich op afwisseling van activiteiten en ontspanning maar ook op met gerichte oplossingen aan de slag te gaan. Doel is om je normale werkzaamheden of bezigheden weer op te pakken.
Het is bij overspannenheid niet standaard om medicatie voor te schrijven.

Overspannen, werken of niet?

Of je met overspannenheid kunt werken hangt voornamelijk van de oorzaak af. Ligt de oorzaak ergens op het werk, dan is het misschien beter om tijdelijk niet of minder te werken.

Overspannen en werken gaat ook niet samen wanneer je ernstige klachten hebt, langdurig slecht slaapt en je niet kunt concentreren. Door deze klachten is het moeilijk om taken uit te voeren of je focus ergens bij te houden. Door overspannenheid raakt het werk achterop of ontstaan er grotere problemen.

Rusten of juist gaan werken?

Bij overspannenheid kom je vaak bij de bedrijfsarts terecht. De bedrijfsarts zal het advies geven om ontspanning af te wisselen met activiteiten. Behoort werken tot deze activiteiten? Nee, het gaat hier voornamelijk om routinematige activiteiten zoals hobby, sport aan huishoudelijke klusjes. Dagelijks werk hoort hier niet bij.

Moet je bij overspannenheid dus rusten of juist gaan werken? Dit hangt van de fase van overspannenheid af. Het is voor patiënten belangrijk om niet te lang thuis te blijven. Door vermijding van de werksituatie ontstaat er langdurig ziekteverzuim. Bovendien is de kans groter dat je stemmingsstoornissen of een angststoornis ontwikkelt.

Na enkele weken weer aan de slag

Geadviseerd wordt om na enkele weken ziekteverzuim toch weer aan het werk te gaan. Dit hoeft niet direct voor 100%: re-integratie is hier op zijn plaats. De bedrijfsarts of praktijkbegeleider helpt om het contact met het werk te herstellen. Is overspannenheid door de werksituatie ontstaan, dan is het natuurlijk belangrijk om deze oorzaak actief aan te pakken. Dit zal middels verschillende gesprekken plaatsvinden, maar ook door aanpassing van de werkplek of werksituatie.

Slotconclusie: blijf bij overspannenheid tijdelijk thuis en zoek de nodige ontspanning. Probeer de dagelijkse routine op te pakken. Overspannen en werken is geen verkeerde keuze, start hier na 6-8 weken mee. Zoek wel altijd de juiste begeleiding, zodat je niet opnieuw terugvalt.

Tijd om voor verandering?

Het feit dat je overspannen bent of dreigt te worden geeft aan dat je niet op je best functioneert. Zit je nog wel op je plek qua werk? Je lichaam geeft haarfijn aan als je ergens uit balans bent. Iets doen wat je niet leuk vindt of zelfs tegenstaat geeft op den duur vanzelf lichamelijke klachten.

Wellicht is het tijd om dingen anders aan te pakken, meer naar jezelf en je eigen wensen en passies te kijken. Misschien een andere richting inslaan. Iets doen waarvan je energie krijgt in plaats van dat het je energie kost. Soms is het gewoon time for change…

Wellicht ook interessant