Met een passief inkomen creëer je financiële onafhankelijkheid. Er zijn talloze manieren om een passief inkomen te genereren. Het grootste voordeel: je ontvangt geld zelfs wanneer je hier niets voor doet. Bekijk 7 populaire methoden en wat jou dit oplevert.

Wat is een passief inkomen?

passief inkomen genereren

Je werkt (tijdelijk) veel en daarna kun je met vakantie, terwijl de inkomsten toch binnen blijven stromen. Dat is een passief inkomen.

Dit is ook wel het inkomen dat niet in relatie staat met je werkzaamheden of gewerkte uren.
Je kunt dus gerust een maand lang op vakantie of vrijaf nemen: je ontvangt evengoed inkomsten. Om het te vergelijken met een actief inkomen: hierbij krijg je per gewerkt uur (of per opdracht) betaald.

Uiteraard gaat voor niets de zon en zul je eerst tijd en effort moeten investeren. Maar eenmaal juist opgezet (en dit geldt met name voor online activiteiten), dan kun je daar jarenlang de vruchten van plukken. Gevolg: meer tijd en vrijheid om de dingen te doen die je het liefst doet! Het is dus niet gek dat veel mensen kijken naar manieren om een passief inkomen op te bouwen.

7x passief inkomen genereren

Een passief inkomen genereren kan zowel online als offline. Bekijk onderstaande methoden en tips. Per onderdeel zie je ook een indicatie van hoeveel je ermee kunt verdienen.

1. Affiliate marketing

Een passief inkomen wordt vaak in één adem met affiliate marketing genoemd. Wat is dit eigenlijk?

Je hebt een eigen (blog)website en plaatst hier affiliate linkjes bij. Wanneer bezoekers op dit linkje klikken worden ze doorgestuurd naar de website van een adverteerder.
Afhankelijk van het verdienmodel ontvang je een vergoeding per klik of per sale/ lead.

Wanneer je het een beetje goed aanpakt kun je hier een mooi bedrag per maand mee verdienen, passief. Als je er echt goed in bent, dan kun je hier enorme bedragen mee verdienen en kan het je volledig (financiële) vrijheid geven.

2. Huurinkomsten

Misschien wel het meest bekende voorbeeld van een passief inkomen (offline): huurinkomsten. Het enige wat je nodig hebt is een vakantiewoning, appartement of gewone woning die je verhuurt. Je kunt echter ook andere dingen verhuren zoals een auto, gereedschap etc., alleen leveren deze laatste goederen een stuk minder op.

Hoe werkt het? Afhankelijk van de situatie verhuur je tijdelijk of voor langere periode. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand (of het verhuurde goed). Je ontvangt huurinkomsten, waarbij het rendement kan oplopen tot meer dan 8% per jaar. Let wel op fiscale regels, huurinkomsten kunnen namelijk in box 1 of 3 vallen.

3. Aandelen en opties (ook cryptocurrency)

Beleggen op de beurs, het levert een gemiddeld rendement van 4% tot 6% op. Beleg je voor de lange termijn, dan valt dit zeker onder het passief inkomen. Je bent immers niet dagelijks met beleggen bezig. Ook een beleggingsfonds valt hieronder, hoewel het rendement wel wat lager uit kan vallen.

4. Je eigen webshop

Het aantal webshops blijft maar groeien, terwijl het aantal fysieke winkels afneemt. Ga mee in deze markt en start je eigen webshop. Met een kleine webwinkel verdien je niet zoveel, maar grote webshops behalen een omzet van wel €50.000 tot meer dan €500.000 per jaar. Waar houd je rekening mee? Met inkoop en opslag, productgarantie en verzending. Maak je gebruik van dropshipping, dan schuif je een hoop van deze zaken op de leverancier af.

5. YouTube kanaal

Met een YouTube kanaal kun je een behoorlijk passief inkomen genereren. Bekende YouTubers verdienen hier meer dan €50.000 per maand mee. Reken je niet direct rijk, want je moet minimaal 1000 abonnees hebben voordat je met YouTube geld kan verdienen. YouTube heeft nog een drempel ingesteld: je video’s moeten voor minimaal 4000 uur per jaar zijn bekeken. Pas wanneer je aan deze eisen voldoet dan mag je advertenties bij je filmpjes plaatsen. Video’s die er eenmaal opstaan zorgen voor een continu passief inkomen.

6. Foto’s verkopen

Nu iedereen met zijn smartphone fotografeert en deze online zet lijkt het niet meer interessant om je als fotograaf aan te bieden. Toch kun je hier online een passief inkomen aan overhouden, namelijk met de verkoop van mooie foto’s. Een enkele foto kun je op bepaalde platforms wel 500 keer verkopen. Het zijn vooral ondernemers en website eigenaren die hierop afkomen.
Je verdient per verkochte foto misschien niet veel, maar bij een groot aantal foto’s kan dit toch oplopen naar minimaal €500 per maand. Daar moet je wel heel veel foto’s voor maken.

7. Social media influencer

Helemaal de hype: social media influencer. Je hebt een account op social media (Instagram, Facebook, TikTok etc.). Heb je minimaal 10000 volgers dan ben je interessant voor bedrijven en websites. Ze benaderen je voor het plaatsen van een gesponsorde post. Met een klein account ontvang je hier een bedrag van €10 tot €100 per post voor.
Heb je meer dan 100.000 volgers? Dan weten ook grote bedrijven jou te vinden. Het passief inkomen kan oplopen tot meer dan €5000 per post. En dat voor 5 minuten werk, hoe leuk is dat? Zorg wel dat je social media account actief blijft, anders ben je snel niet meer zo interessant als influencer.

Wellicht ook interessant