Een telefoon zonder simkaart gebruiken: zo doe je dat!

Vrijwel alle mobiele telefoons in Nederland zijn voorzien van een fysieke simkaart of een e-sim. De simkaart is het kleine kaartje dat in je telefoon gaat en hiermee kun je verbinding maken met het mobiele netwerk van je provider.

De simkaart is gekoppeld aan een bepaald telefoonnummer dat de provider je gegeven heeft. Deze is ook weer voorzien van een pincode. Ook heeft elke simkaart een unieke pukcode. Deze gebruik je wanneer je de pincode niet meer weet en de simkaart geblokkeerd is.

Een telefoon zonder simkaart kan geen verbinding maken met zo’n netwerk, maar is zeker niet nutteloos.

Zonder simkaart mis je wel wat functies

Als je de telefoon zonder simkaart gebruikt, dan mis je wel een aantal basisfuncties van een mobiele telefoon. Zonder simkaart kun je namelijk niet bellen via het netwerk van je provider. Je moet immers via het netwerk verbonden zijn. Als je ergens staat, kun je dus niemand bellen, behalve 112.

Het gebeurt niet veel meer, maar ook het ouderwetse sms’en kan niet zonder simkaart. Een telefoon zonder simkaart kan geen sms’jes versturen. Deze basisfuncties zijn, vooral als er echt iets aan de hand is, erg belangrijk.

Bellen zonder simkaart. Kan dat?

Nu komen we natuurlijk bij dit punt. Bellen zonder simkaart. Via het mobiele netwerk kan het niet, maar er zijn wel andere opties. Naast ouderwets bellen zijn er tegenwoordig ook talloze apps die je kunt gebruiken om te bellen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan WhatsApp. Deze app biedt de functie om te kunnen bellen en beeldbellen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een internetverbinding. Als je thuis met de WiFi verbonden bent, dan kun je gewoon bellen via internet en WhatsApp.

Hierbij is het wel belangrijk te melden dat WhatsApp wel gekoppeld is aan een telefoonnummer. Bij het installeren en instellen moet je dus wel een mobiel nummer hebben dat actief is.

Ook alle andere apps functioneren gewoon

Onze telefoons staan bomvol met allerlei apps. Als je maar een internetverbinding hebt, dan werken al deze apps zonder dat er een simkaart in zit. Ook hierbij is het belangrijk dat er veel apps zijn die wel gekoppeld zijn aan een telefoonnummer.

Bij het installeren en instellen van bepaalde apps kan het dus maar zo zijn dat je wel een mobiel nummer nodig hebt. Daarna kun je ze vaak zonder simkaart gebruiken.

Telefoon zonder simkaart ontgrendelen

Een telefoon zonder simkaart ontgrendelen werkt eigenlijk net als normaal. Alleen wordt de stap van de pincode van de simkaart overgeslagen. Als een telefoon voorzien is van bijvoorbeeld gezichtsherkenning, vingerafdrukherkenning of een patroon, dan moet deze gewoon ingevoerd worden.

Op deze manier blijft een telefoon zonder simkaart ook gewoon beveiligd. Omdat een telefoon tegenwoordig veel meer is dan alleen een telefoon, kun je hem ook als kleine computer blijven gebruiken, omdat zoveel dingen nog wel blijven functioneren.

E-sim wordt het nieuwe bellen

De fysieke simkaart zal gaan verdwijnen. Veel toestellen zijn al voorzien van een e-sim. Een digitale simkaart die gekoppeld is aan jouw account. Hierdoor hoeft er geen simkaart meer in je telefoon, maar ben je wel verbonden met het gsm-netwerk.

Het grote voordeel hiervan is dat je dus daadwerkelijk kunt bellen zonder simkaart. Door je e-sim te koppelen aan bijvoorbeeld je smartwatch kun je ook bellen via je smartwatch, zonder dat je je telefoon bij je hoeft te hebben. Ook sportapps kun je blijven gebruiken met je horloge, zonder dat je elke keer je telefoon mee moet nemen.

Telefoon zonder simkaart gebruiken: Tot slot

Toch zijn er in Nederland nog heel veel mensen die het liefst nog een fysieke simkaart hebben in plaats van een e-sim. Dit houdt wel in dat je zonder simkaart vitale functies van het gsm-netwerk niet kunt gebruiken.

Apps kun je wel blijven gebruiken. Daarom wordt een oude telefoon tegenwoordig ook steeds vaker als bijvoorbeeld babyfoon ingezet. Paar camera’s in huis, appje installeren en je kunt de telefoon zonder simkaart als babyfoon gebruiken.

Ook zonder simkaart blijven de opties van een smartphone uitgebreid en kun je er nog heel erg veel mee.

Foto van Ria
Ria

Ik ben Ria, een gepassioneerde schrijver die zich richt op het creëren van boeiende en informatieve content voor deze website. Met een achtergrond in journalistiek en een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen, vind ik het heerlijk om mijn lezers te informeren en te inspireren. Of het nu gaat om technologie, lifestyle, gezondheid of reizen, ik duik graag diep in elk thema om hoogwaardige artikelen te produceren. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar ook een manier om voortdurend te leren en mijn nieuwsgierigheid te voeden. Mijn doel is om met mijn woorden een blijvende impact te maken.