Soms is opeens het besef daar dat het tijd is om voor jezelf te kiezen. Tijd om een nieuwe weg in te slaan. Of dit nu op je werk of in een relatie is, het is misschien wel het moeilijkste wat er is, maar ook een grote stap die nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. Sta op en kies voor jezelf, vandaag nog!

Niet altijd met anderen rekening houden

voor jezelf kiezen

Er is ons geleerd om met anderen rekening te houden. Doe je dit niet, dan ben je egoïstisch. Kiezen voor jezelf is verre van dat! Je hoeft namelijk niets te doen wat jou geen voldoening geeft.

Zit je al jarenlang met hetzelfde werk opgescheept, voelt elke dag als een tegenslag? Je mag best accepteren dat het zo niet langer door kan gaan. Hierbij hoef je geen rekening meer te houden met anderen.

Voor jezelf kiezen betekent dat je van jezelf houdt: je wilt een leuk en prettig leven. Ben jij gelukkig, dan kun je anderen ook gelukkig maken.

Wees lief voor jezelf

Hoe werkt dat eigenlijk, voor jezelf kiezen? Door lief voor jezelf te zijn. Je weet wat je in het dagelijks leven nodig hebt. Dit zijn uitdaging, zelfvertrouwen, passie en je eigen identiteit. Zit je vast in een baan die je niet prettig vindt, dan ontbreekt het aan al deze zaken.

Kijk eens kritisch naar wat je doet en of je dit echt leuk vindt. Dat kan wel wat lastig zijn, want je bent gewend om je met anderen bezig te houden. Logisch, je met anderen bezighouden is minder confronterend dan naar jezelf kijken. Toch is het belangrijk om dit af en toe te doen. Wat heb je echt nodig om het geluk of die passie terug te vinden? Wees dus lief voor jezelf en luister naar je hart.

Stel doelen voor nu en de toekomst

Vind je het lastig om te bepalen wat je nu of in de toekomst wil gaan doen? Schrijf dan eens een aantal doelen op. Wat wil je bijvoorbeeld vandaag, morgen of deze week bereiken? Hoe zie jij je leven over een jaar of over vijf jaar? Er zijn altijd bepaalde doelen die je wil behalen. Denk maar eens aan een hoger inkomen, meer of minder uur werken of een kortere reisafstand. Maar ook doelen met betrekking tot een functie of bepaalde taken die je dan echt af wil hebben.

Maak je niet druk om wat anderen denken

Je zoekt waardering en erkenning, iets dat heel normaal is. Juist hierdoor sta je voor anderen klaar zonder aan jezelf te denken. Voor jezelf kiezen kan egoïstisch overkomen.
Maak jij je druk om wat anderen van je denken? Niet doen! Blijf je focussen op datgene wat jij echt wilt. Zelfs wanneer dit betekent wanneer je minder tijd of aandacht voor anderen hebt.

Voelt voor jezelf kiezen ongemakkelijk en heb je het idee dat anderen over je praten? Richt je dan op mensen die jou positiviteit brengen. Je zult merken dat je dan een stuk prettiger in je vel zit.

Bekijk je leven vanuit een andere invalshoek

Het is heel gemakkelijk om over het leven van een ander te oordelen, juist omdat je hier verder vanaf staat. Je eigen leven beoordelen is een stuk lastiger. Probeer eens wat meer afstand van jezelf te nemen. Doe alsof je iemand anders bent en kijk dan eens naar jezelf, je leven, werk en nog veel meer. Nu wordt het een stuk gemakkelijker om je huidige situatie te bekijken en hier een oordeel over te vormen. Wat kan er beter en wordt het niet eens tijd om echt voor jezelf te kiezen?

Veranderingen in je leven aanbrengen

Elke verandering in je leven brengt een risico of onzekerheid met zich mee. Denk maar eens aan een verhuizing: ga jij je in je nieuwe omgeving wel thuisvoelen? Dit geldt ook met het veranderen van baan, bijvoorbeeld van werk in loondienst naar zelfstandig ondernemer. Je weet nooit 100% wat je te wachten staat. Wel kun je een aantal risico’s uitsluiten, bijvoorbeeld op financieel gebied.

Een goede voorbereiding is het halve werk, dit geldt zeker wanneer je van baan verandert of voor jezelf begint. Want voor jezelf beginnen is ook voor jezelf kiezen. Bekijk waar je goed in bent en hoe je anderen met je kennis en vaardigheden kan helpen. Mocht je nog niet voldoende vaardigheden hebben, dan helpt een opleiding of cursus je verder. Blijf jezelf ontwikkelen, dan kom je er wel.

Relevante artikelen