zelfstandige beroepen

Onafhankelijk en je eigen tijd indelen: dit kan met zelfstandige beroepen. Vaak werk je van thuis uit of start je een eigen praktijk op. Het kan ook dat je bij de klanten of opdrachtgevers thuis of op locatie komt.

Steeds meer mensen kijken naar de mogelijkheden om zich los te maken van het geijkte 9 tot 5 ritme in loondienst. En niet zonder reden; werkdruk, de sfeer op de werkvloer, ontevreden over lonen, vervelende collega’s… Of gewoon time for change.

Volg je hart en laat je inspireren om een nieuwe uitdaging aan te gaan!
In dit artikel een overzicht van de leukste en best betaalde zelfstandige beroepen.

Thuiswerken – werken van huis uit

Een van de meest populaire zelfstandige beroepen: thuiswerk. Dit is een zeer brede beroepsgroep met verschillende branches. Met thuiswerk hoef je niet te reizen en deel je de eigen tijd in. Binnen een bepaalde deadline lever je het werk of de opdracht in. Dit zijn de meest voorkomende zelfstandige beroepen op het gebied van thuiswerk:

Je ziet dat er best wat thuisberoepen zijn. Niet alleen bovenstaande maar er is nog veel meer te bedenken.
De definitie van thuiswerk? Je voert de werkzaamheden bij jou thuis uit dus vaak in de woonkamer, keuken of hobbyruimte. Heb je een aparte bedrijfsruimte, dan valt dit niet onder thuiswerk.

Online ondernemer

De digitale wereld waarin we leven biedt enorme kansen. We zitten allemaal een x aantal uur per dag online en het gebruik van internet en social media zal niet snel afnemen. Het internet staat 24/7 aan en dat maakt het internet bij uitstek het platform om geld aan te verdienen.
Succesvolle internetondernemers verdienen soms enorme bedragen zonder daarvoor 10 uur per dag te werken; veel processen zijn te automatiseren en leveren een passieve stroom van inkomen op.

Zodra je de vaardigheden van internet marketing beheerst, heb je skills in handen waar je de rest van je leven profijt van hebt. Als je namelijk weet hoe de processen werken, dan kun je dat toepassen op alle denkbare producten en diensten. Zo kun je dus letterlijk markten kiezen die je zelf leuk vind en van je hobby je werk maken! Let wel: Dit is allemaal prima mogelijk, maar verwacht niet dat je snel rijk ermee wordt. Het is gewoon hard werken en een nieuw vak leren…

Werken in de zorg

Veel zelfstandige beroepen vind je in de zorg terug. Je werkt dagelijks met cliënten of patiënten en heb veel verantwoordelijkheid. Werk je momenteel in loondienst van een zorginstelling? Met voldoende kennis, ervaring en benodigde diploma’s kun je dit beroep ook zelfstandig uitoefenen. Heb je geen eigen praktijk dan is het mogelijk om in een maatschap te werken. Dit is een gezondheidscentrum waar verschillende zorgverleners werken of samenwerken.

Populaire zelfstandige beroepen in de zorg zijn:

Zelfstandige beroepen in loondienst

Een zelfstandig beroep hoef je niet altijd als ondernemer uit te voeren. Er zijn namelijk ook heel wat zelfstandige beroepen in loondienst. Je bent werkzaam voor een bedrijf (werkgever) maar staat nauwelijks tot niet onder toezicht. Dit betekent dat je zelf de werkzaamheden bepaalt. Of dat je zeggenschap hebt over de manier waarop deze worden uitgevoerd of wanneer je dit doet.

Zelfstandige beroepen kenmerken zich door veel zelfstandigheid. Aan de andere kant heb je ook veel verantwoordelijkheid.
Hieronder een lijst met zelfstandige beroepen in loondienst:

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zelfstandige beroepen in loondienst. Houd er rekening mee dat niet iedereen met hetzelfde beroep ook zelfstandig is. Dit hangt mede van het opleidingsniveau, de kennis en ervaring af. Maar ook van de werkgever en in hoeverre deze zijn of haar personeel zelfstandigheid geeft.

Van loondienst naar zelfstandig ondernemer

Op zoek naar zelfstandige beroepen maar dan ook echt geheel zelfstandig? Start je eigen bedrijf. Word zzp’er (eenmanszaak) of begin misschien wel een VOF of BV. Het voordeel van zelfstandig ondernemen is vaak groot. Je kunt alles op je eigen manier doen zonder dat iemand jou hierin stuurt. Natuurlijk kan de opdrachtgever of klant zijn wensen hebben, maar jij bent uiteindelijk degene die bepaalt hoe en wanneer je de werkzaamheden uitvoert.

Je vaart je eigen koers. Jij bepaalt hoe snel je groeit of welke opdrachten je aanpakt. Maar ook met wie je zaken doet (en vooral met wie niet). Ook op het gebied van inkomen bepaal je hoe of wat. Je zult je eigen uurloon moeten bepalen, maar ook bijkomende kosten. Je factureert zelf (of laat dit doen) en hebt invloed op inkomsten en uitgaven.

Meer goed betaalde beroepen als zelfstandige ondernemer

Ben je nog zoekende naar zelfstandige beroepen? Ten eerste moet je vooral iets doen wat jij leuk vindt of waar je blij van wordt. Een beroep kan namelijk goed verdienen maar als je het dagelijks met tegenzin doet dan gaat dat je steeds meer tegen staan. Dit is zeker in je prestaties terug te zien. Ook moet je het beroep zowel fysiek als geestelijk aankunnen. Hier kun jij je in het begin wel eens in vergissen.

Daarnaast is het natuurlijk leuk wanneer zelfstandige beroepen goed verdienen. Dit zijn de best betaalde beroepen voor zelfstandige ondernemers (geselecteerd naar uurtarief):

Deze vier zelfstandige beroepen hanteren een uurprijs vanaf €100. Tussen de €50 en €100 per uur is weggelegd voor de financieel consultant, makelaar, copywriter, SEO specialist, accountant en psycholoog. Ook de boekhouder, belastingadviseur en aannemer zit hier tussen.
Uiteraard kun je als succesvolle ondernemer dezelfde bedragen en meer verdienen, mits je goed bent in wat je doet! 😉

De laagste uurlonen vind je bij de schoonmaker, dakdekker, beveiliger, pedicure, monteur of installateur. Daarnaast zijn er altijd mensen met zelfstandige beroepen die een lager uurloon hanteren dan het gemiddelde.

Gerelateerd: